2022’de neler yaptık?

Her yıl olduğu gibi yeni yılın ilk günlerinde geçtiğimiz yıl boyunca neler yaptığımızı anlattık.

--

TTT Haberler

Her yıl olduğu gibi 2022 yılında da dünyada ve Türkiye’de, yazıya ve tipografiye dair dikkate değer gelişmeleri okurlarımızla paylaştık. Ay bazında gelişmelerin izlenebildiği ve bir tür tipografi almanağına dönüşen Tipografi Haberleri’ni aylık olarak okurlarımızla paylaşmaya devam ettik. Bunun yanı sıra, Aposto’da toplamda on altı sayıya ulaşan Tipografi Bülteni’ni her ayın birinde abonelerimizin e-posta adreslerine göndermeye devam ettik.

TTT Makaleler

2022’nin ilk günlerinde popüler yazıevlerinden Klim Type Foundry’nin kurucusu Kris Sowersby’nin kendisine sıkça sorulması üzerine, çok sevdiği ve iyi olduklarını düşündüğü yazıyüzlerine değindiği “Favorilerim Oyunu!” başlıklı yazısının üçüncü bölümünü yayımladık. Sowersby’nin kişisel beğenileri üzerinden birbirinden farklı yazıyüzleri inceleme fırsatı bulabileceğin yazıyı buradan okuyabilirsin.

Sevimli Ay dergisinin dokuzuncu sayısında yer alan Mehmed Said’in kadın hattatlar ile ilgili yazısının Türkçeye transkripsiyonu okurlarımız ile paylaştık. Yazıda Mehmed Said, Medresetü’l Hattatîn’in son sergisi üzerinden Hat Medresesi’nde yetişmiş Türk kadınlarının olduğunu söyleyerek kadın hat sanatkârlarımızdan Düriye Hanım ve Meliha Hanıma ilişlin bilgiler aktarıyor.

2022 yılında da çalışmalarıyla yurtiçinde veya yurtdışında adından söz ettiren yazı tasarımcılarıyla söyleşiler yapmaya devam ettik. Haziran ayında Biliktü Yazıevi’nin kurucusu Murathan Biliktü ile Bursa’dan Toronto’ya uzanan kariyerini konuştuğumuz bir söyleşi yaptık. Kendi yerelinden ve köklerinden aldığı ilhamla tasarladığı özgün yazı tasarımlarını okurlarımızla buluşturmaktan çok memnunuz.

Yılın son yazılarından biri de Yazı Tasarımcısı Toshi Omagari’nin, genel olarak basılı grafiklerin iç köşelerindeki kenarların iyileştirilmesiyle ilgili olan kırpmalarla ilgili yazısıydı. Omagari yazısında, yetersiz baskı şartlarındaki mürekkep dağılmalarına karşı bir çözüm olarak yazı tasarımında önemli bir yer tutan kırpmalara ilişkin derinlemesine bilgi veriyor.

TTT Arşiv

Greguar Zelliç (1853–1932)

2022 yılında da TTTarşiv etiketiyle arşivimizdeki belgeleri paylaşmaya devam ettik. Paylaştığımız ilk belge, basım tarihimizin önemli figürlerinden Zelliç Biraderler müessislerinden Greguar Zelliç’in (1853–1932) 1928 yılında İstanbul’da yayımladığı Yeni Türk Harflerinin El-Yâzısıne Mahsus Ta’lim Defteri oldu. Devamında, CHP Beşiktaş Halkevi Yayınları’nın 1938 yılında yayımladıkları “Harf İnkılâbı, 1928–1938 Tarih, tahlil, tasvir” adlı kırk sayfalık yayının ilk sayısını, son olarak ise Türk Neşriyat Yurdu’nun 1928 tarihinde yayımladığı alfabeyi paylaştık.

En çok okunanlar

2022 yılında en çok okunanlar arasında ilk sırayı, harflerin anatomik yapılarının Türkçe karşılıklarına yer verdiğimiz “Tipografik Anatomi” başlıklı yazı aldı. İkinci sırada hatalı kullanımlara ilişkin farkındalığı artırmak amacıyla uyumlama ve noktalama işaretlerinde gördüğümüz hataları örnekler üzerinden incelediğimiz “Örneklerle Tipografik Hatalar” başlıklı yazı dizisinin ilk bölümü, üçüncü sırada ise birbirinden farklı anlamları olan ve genelde ne olduğu tam olarak bilinmeden kullanılan tirelerin geniş açıklamalarına ve doğru kullanımlarına değindiğimiz Tipografinin Temelleri serisinin ilk bölümü olan “Tireleri doğru kullanmak” başlıklı yazımız okundu.

Sırada neler var?

2023 yılında da geçtiğimiz yıllarda yapmış olduğumuz gibi Türkçe tipografi literatürüne katkı sağlayan içerikleri yayımlamaya devam edeceğiz.

Yıl içerisinde katkı sunduğumuz çalışmalardan ilki, Ralf Herrmann tarafından yönetilen Typography.guru adlı platformun sözlük kısmıydı. İngilizce olarak listelenen tipografik terimlerin tanımlarıyla beraber birçok dildeki karşılıklarının yer aldığı sözlük sayfasına Türkçe terminoloji desteğinde bulunduk.

Geçtiğimiz yıl katkıda bulunacağımızı duyurduğumuz, Hollanda merkezli yazıevi Underware’in Type Basics adlı çalışmasının Türkçe tercümesini tamamladık. Hâlihazırda İngilizce, Macarca, İspanyolca, Almanca olarak sunulan ve Türkçenin yanı sıra Portekizce, Lehçe gibi dillerin eklenmesiyle güncellenecek olan Type Basics’in bu yıl içerisinde yayımlanmasını umuyoruz.

Türkiye menşeli güncel yazı tasarımcılarını listelemeye başladığımız çalışmayı, ilerleyen aylarda duyuracağız. Eklemeyi atladıklarımız varsa önerilerini e-posta ile gönderebilirsin.

2021 yılının eylül ayında Aposto platformunda başladığımız ve toplam on altı sayı yayımladığımız bültene aralık sayısıyla son verdik. Tipografi Bülteni’ni, Tipografi Haberleri ile birleştirerek her ayın birinde Medium sayfamız üzerinden paylaşacağız ve abonelerimizin e-posta adresine göndereceğiz. Tipografi Bülteni’ne hâlâ abone olmadıysan, buradan olabilirsin.

Yayınlarımızla ilgili her türlü görüş, öneri veya işbirliği tekliflerini e-posta ile gönderebilirsin. 2023 yılında da bizi takip etmeyi unutmayın.

İyi yıllar!

FacebookTwitterInstagramYouTube

--

--