GarageBand: Tracks

GarageBand uygulamasının “Tracks” bölümü ile kendi kompozisyonunuzu nasıl oluşturacağınızı öğrenin!

Atil Çelik
TurkishKit
5 min readMay 31, 2020

--

Merhaba sevgili TurkishKit okuyucuları.👋 Bu yazımızda sizlerle GarageBand uygulamasının bir başka bölümü olan “Tracks” ile neler yapılabiliyor göreceğiz. Adım adım ilerleyeceğimiz bu bölümde size son olarak eğlenceli bir ödev vereceğiz. Bu konuyu işlerken daha önce anlattığımız “temel armoni” yazısı kaynağımız olacak. “iPad”leriniz hazırsa başlayabiliriz.🤟

Başlamadan önce Apple Seçkin Eğitmeni Atıl Çelik tarafından yazılmış olan diğer GarageBand yazılarına buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Hadi Başlayalım!

İlk olarak GarageBand uygulamasını açalım. Açtığımızda karşımıza “dosyalar” bölümü çıkacaktır. Burada sağ üst köşedeki mavi “+” simgesine tıklıyoruz.

Dosyalar bölümü.

Karşımıza açılan pencereden seçeceğimiz bölüm “Tracks” olacak. Önceki yazılarımızda popüler müzikte olmazsa olmaz bazı temel enstrümanlar olduğundan bahsetmiştik.

Özetleyecek olursak eşlik enstrümanları bizim hamburgerimizin ekmeği gibidir. Müziğin altyapısını, akor sistemini (chord progression) oluşturur. Bass enstrümanlar ise hamburgerimizin köftesidir. Eşlik enstrümanına destek verir ve alt frekansları güçlendirir, armonik yapıya büyük destek sağlar.

Ritim enstrümanlarımız ise hamburgerimizi hazırlayan bir aşçı gibidir. Müziğin hızını, dans etmemizi ya da eşlik etmemizi sağlayan, müziği sunuma hazırlayan öğelerdendir. Bu kadar analojiden sonra artık devam edebiliriz.😅

Şimdi tekrar proje oluşturma ekranımıza dönelim. İlk seçeceğimiz ve akor sistemimizi hazırlayacağımız enstrümanımız bir eşlik enstrümanı olan “keyboard” olsun. Kullanacağımız akor sistemimiz (chord progression) ise popüler müzikte çokça kullanılan “1–5–6–4” şeklinde olsun. Bu konuyu temel armoni yazımızdan tekrar okuyabilirsiniz.

Tracks

“1–5–6–4” sisteminde ilk akorumuzu “C” (do majör) alalım. O zaman “do majör” dizisinde 5.akorumuz “G” (sol majör), 6. akorumuz “Am” (la minör) ve 4. akorumuz ise “F” (fa majör) olacaktır.

Bu sıraya ihtiyacımız var ancak yukarıdaki resimde sol altta görünen “smart piano”ya girdiğimizde istediğimiz akorların sırası ile yazılmamış olduğunu göreceksiniz.

Smart Piano

Hemen sağ üst köşede bulunan “çark” simgesine dokunuyoruz ve açılan menüden “edit chords” (uygulamayı Türkçe dilinde kullanıyorsanız “akorları düzenle”) yazılı mavi seçeneği göreceğiz.

“Edit Chords”

Akor sıramız “C-G-Am-F” olacak. “Edit Cords” seçeneğine tıkladığımızda yukarıdan bir menü açılacak. Hangi akorun üzerine dokunursak o akor mavi olacak ve yukardaki menüden istediğimiz gibi düzenleme yapabileceğiz. Burada unutmamamız gereken nokta ise eğer bir büyük harfin yanında küçük “m” harfi varsa bu akorun minör olduğunu, eğer küçük “m” harfi yoksa da bu akorumuzun majör olduğunu göstermesidir.

İlk akorumuz “C” yani do majör akorudur. Büyük harfi yukardaki menünün ilk sütunundan kaydırarak seçiyoruz. İkinci sütundan ise “maj” (majör) ya da “min” (minör) seçeneğini seçip akorumuzu düzenliyoruz. Tabii ki “C” do majör akoru olduğu için biz ikinci sütundan “maj” seçeneğini seçip diğer akorları da aynı şekilde düzenliyoruz.

4 akoru düzenledikten sonra geri kalan akorlara tıklayıp yukardaki ilk sütundan “none” seçeneğini seçtiğimizde gereksiz akorları silmiş oluyoruz. Tüm akorları düzenlediğimizde sağ üst köşede bununan “Done” seçeneğine dokunuyoruz ve akorları sırası ile düzenlemiş olduk.

“Edit Chords”

Aşağıdaki fotoğraf akorlarımızın düzenlendikten sonraki halini göstermektedir.

Akorlarımızın son hali.

Sıra geldi kayıt yapmaya. Yukarıda gördüğümüz kırmızı nokta bizim “record” düğmemiz. Kaydımızı yapmadan önce buna basacağız ama önce tempomuzu yani şarkımızın hızını biraz düzenlemek isteyebiliriz. Bunun için sağ üst köşedeki çark simgesine tekrar basıp açılan menüden “tempo” seçeneğini seçiyoruz.

Buradan şarkımızın hızına karar veriyoruz. “Bpm” (beat per minute) bir hız birimidir. Saniyede kaç vuruş olacağı anlamına gelmektedir. Eğer tempomuzu 60 Bpm yaparsak bu saniyede 1 vuruş demektir. Zaten bu hızı günlük hayatımızda saatlerimiz kullanmakta.🙂

Hızımıza da karar verdikten sonra “record” düğmesine dokunuyoruz ve ekranda “1–2–3–4” diye sayan bir tık sesi ve görseli çıkıyor. Bu noktada her akor üzerine 4 tık süresince basılı tutmalıyız ve saymalıyız. “C-2–3–4”, ‘G-2–3–4,’ “Am-2–3–4”, “F-2–3–4” şeklinde sayarak basarsak, kaydımızı “4/4”lük (dört dörtlük) ölçüde kaydetmiş olacağız. Bunu yaptıktan sonra “record” butonunun olduğu yerde bir kare vardır. O kare “stop” (dur) anlamına gelmektedir. Yani kaydımızı buraya dokunarak durdurabiliriz.

Tempo ve record.
Kayıt aşaması.

İlk enstrüman kaydımızı tamamladık. Şimdi sol üst köşede bulunan kısa ve uzun çizgilerden oluşan butona dokunarak “Producer Scene” dediğimiz bölüme geçiş yapıyoruz. Burada kaydettiğimiz enstrümanı yeşil olarak bir bant halinde görebilirsiniz.

Sırada bass kaydımız var. Bunun için “Producer Scene” bölümünde sol alt köşede bulunan “+” simgesine dokunuyoruz. Karşımıza çıkan enstrümanları sağa ya da sola kaydırıp “Bass”ı buluyoruz ve alttaki “smart bass” kısmına dokunuyoruz.

Bass kaydı.

Burada akor düzenlememize gerek yok çünkü önceden düzenlemiştik. En altta bulunan bass telini kullanacağız. Piyano kaydında yaptığımız işlemin aynısını tekrarlayacağız. “Record” butonuna basıyoruz ve her bir tele 4 vuruş uzunluğunda basılı tutuyoruz.

Evet sıra geldi en kolay kısma: Ritim kaydı.😁 Burada yine “producer scene” bölümündeyken sol alttaki “+” simgesine dokunup, bu sefer enstrümanlar arasından “drummer” seçeneğini buluyoruz.

Burada karar vermemiz gereken tek nokta akustik, elektronik ya da perküsyon seçenekleridir. Biz akustik davulu seçiyoruz. Seçtikten sonra karşımıza çıkacak sayfada hiçbir şey yapmamıza gerek yok. GarageBand uygulaması yaptığımız kayda en uygun ritmi bizim için oluşturdu bile. Ama illa ki bir şeyleri değiştirmek istersek bulunduğumuz sayfadaki seçenekleri karıştırarak farklı ritimler oluşturabiliriz.

Drummer.

Bu noktada tekrar “producer scene” kısmına döndüğümüzde ritim bölümümüzün sarı bant şeklinde ekranın sonuna kadar gitmiş olduğunu ama bass ve piyanonun yarıda kaldığını göreceksiniz. Burada yapmamız gereken kısa olan yeşil bantları uzatmak olacak. Merak etmeyin tekrar çalmamıza hiç gerek yok.

Piyano koyu yeşilken üzerine bir kere dokunduğumuzda açık yeşil olacak ve onu seçmiş olacağız. Tekrar açık yeşil üzerine dokunursak yukarıda siyah bant içinde bir menü açılacak. O menüde “loops”(döngü) seçeneğini seçtiğimizde aynısını tüm ölçüye kopyalayacaktır.

Aynı işlemi “bass” için de yapıyoruz ve temel 3 enstrüman kaydımız bitmiş oluyor. Dinlediğimizde aşağıdaki ses örneği ile aynı sonucu alacağızdır.

Kaydımızı “loop” ile uzattık.

Aşağıdan oluşturduğumuz bir demo parçayı dinleyebilirsiniz.

https://youtu.be/YqIc5NzWFl0

Eğer yaptığımız kompozisyonu paylaşmak istersek; dosyalar bölümüne geldiğimizde dosyamızın üzerine basılı tutuyoruz ve “share” seçeneğine basıp paylaşıyoruz. Hepsi bu kadar basit.😉

Bir makalemizin daha sonuna geldik. Bu makalemizde GarageBand uygulamasının “Tracks” bölümünü inceledik ve adım adım bir kompozisyon oluşturmayı öğrendik. Bir sonraki yazılarımızda görüşmek dileğiyle!🤟

GarageBand serisinin yazarı ve Apple Seçkin Eğitmeni Atıl Çelik’in sosyal medya hesaplarına aşağıdan ulaşabilirsiniz.

Twitter | Instagram | YouTube

Bizi daha yakından takip etmek istiyorsanız, sosyal medya hesaplarımıza aşağıdan ulaşabilirsiniz!

Twitter | Instagram | Facebook

--

--