De blockchain: een oplossing…

Bert Bosman
15 min readAug 29, 2018

--

Ik voelde mij geroepen om een reactie te geven op het artikel van de Correspondent wat afgelopen week verscheen. Het artikel haalt wat interessante voorbeelden aan, maar plaatst die vervolgens compleet in de verkeerde ( en wat mij betreft, veel te negatieve ; ) context.

Bovendien had de auteur wel wat meer research mogen doen.

De schrijver begint zijn relaas met een beschrijving van zijn bezoek aan Blockchaingers. De grootste en meest uitdagende hackathon van Europa, zoals de organisatie het zelf omschreef… en terecht! Het is een fantastisch visitekaartje aan de wereld wat er in Groningen het afgelopen jaar werd afgegeven. Helaas heb ik deze hackathon zelf niet kunnen bezoeken, maar in de aanloop ernaartoe werden er wel een aantal ‘deep dives’ georganiseerd waar ik aanwezig kon zijn. Heerlijk dat je daar permissionless aan kan deelnemen, mits je geïnteresseerd bent om dat te doen natuurlijk.

Deze Deep Dives zijn meet-ups die op verschillende terreinen de impact en mogelijkheden van ‘de blockchain-technologie’ onderzoeken. Wat ik zag was een uitstekende manier om het Nederlandse bedrijfsleven te verbinden met de innovators in de crypto-wereld. Wat volgde was een interessante zoektocht naar waar die nieuwe technologie van toepassing zou kunnen zijn.

Vinay Gupta ( bekijk zijn presentatie eens ; ) sprak bijvoorbeeld op een Deep Dive waar het onderwerp ‘Global Digital Identity’ onder de loep werd gehouden. Zijn bedrijf Mattereum werkt aan een oplossing voor het verzekeren van zakendoen met digitale identiteiten. Dat lijkt me een nuttige use-case in deze tijd. Onze identiteit is immers niet meer uitsluitend in ons paspoort terug te vinden. In toenemende mate smelt ‘..onze digitale ik..’ samen met de persoon die we in de wereld buiten het wereldwijde web zijn.

Aangezien het versturen van informatie op het internet een stuk onveiliger is, dan wanneer het in je papieren paspoort staat bijvoorbeeld, en je de info gewoon toont aan een beambte, lijkt het me zeer verstandig dat daarin vooruitgang wordt geboekt. Laat nou net de blockchain de ideale gelegenheid bieden om daarbij te helpen. Maar…

Waarom hebben we dan een decentraal protocol op de blockchain nodig in ‘de zorg voor onze digitale identiteit?

Nou, ‘wij Nederlanders’ hebben er wellicht niet zo’n last van… maar vraag eens aan een vluchteling hoe vervelend het is als centrale instanties de touwtjes in handen hebben over ‘je bestaan in deze wereld’. Ik denk dat iedereen zich daar wel wat bij voor kan stellen. Het gebruik van de blockchain biedt dus uitstekende mogelijkheden voor een globale alternatieve oplossing.

“De blockchain -ontwikkeling moet je ook niet vanuit een lokaal perspectief willen bekijken.”

Identiteit is een fundamenteel menselijk recht. Een recht wat je niet aan een centrale partij over zou hoeven laten, aldus ook Tykn. Ik ben dat hartgrondig met ze eens en de Correspondent zou dat toch ook moeten zijn? Je zou bijna kunnen stellen dat dit uitstekende artikel van hen (zoals we het gewend zijn ; ) vooral gaat over onze digitale identiteit en de informatie die daarbij hoort.

Ook voor de vele andere gevaren die beschreven worden bestaan inmiddels (blockchain-) alternatieven. Grote gecentraliseerde bedrijven zijn een gevaar voor onze samenleving, punt. Die hebben dus ontzettende behoefte aan een beetje disruptie. Het zou sowieso al fijn zijn als we gewoon eens wat te kiezen hadden, maar… dat kan dus ook inmiddels! Probeer eens de nieuwe decentrale browser van Blockstack! Een nieuwe manier om contact te maken met diverse applicaties. Mede mogelijk gemaakt door… de blockchain! Werkt dat al fantastisch? Nee, niet echt, maar inmiddels is er dus een alternatief voor Twitter… waar je kan inloggen met je eigen unieke digitale identiteit.

“Er is geen sector in Nederland die niet afhankelijk is van één of meer van die platformen. De belangrijkste platformen van de vijf grote techbedrijven -Alphabet-Google, Facebook, Amazon, Apple, Microsoft - vormen onze nieuwe online infrastructuur. Denk aan zoekmachines, kaarten, cloudservices, identificatie- en loginsystemen, appstores, et cetera. Dit zijn commerciële producten. De private infrastructuur wordt steeds bepalender voor de inrichting van de samenleving en geeft voorrang aan commerciële waarden boven publieke waarden. Ook in publieke sectoren zoals scholen, de nieuwsvoorziening en ziekenhuizen.” … aldus de Correspondent zelf.

Op het gebied van identiteit zijn er al vele partijen die werken aan oplossingen, maar ook op andere vlakken zijn er ontwikkelingen. Talloze blockchain-partijen werken aan toepassingen op het gebied van privacy. Zelf vind ik Horizon bijvoorbeeld interessant. De Europese privacy wetgeving is natuurlijk een uitermate goede stap vooruit, maar niemand zegt dat die regelgeving met toepassing van de blockchain-technologie ineens niet meer zou gelden. Je moet alleen wel goed uitkijken wat je doet. Decentrale oplossingen vragen meer verantwoordelijkheid van de consument. Maar… dat is toch eigenlijk in het hele internet-tijdperk al zo geweest?

Om het ‘beheer over je eigen data te behouden’ zijn er ook al meerdere apps te ontdekken. Ja… natuurlijk moet er nog flink gesleuteld worden. En daarom is er ook een grote vraag naar developers die dat kunnen. Naast de terecht geconstateerde hype door de Correspondent is de crypto-scene vooral ook booming vanwege al die mogelijkheden. Bovendien kun je aan talloze van deze initiatieven tegenwoordig permissionless meewerken. Daar hoef je niet eens een developer voor te zijn! De blockchain is er van en voor iedereen.

Het Mattereum van Vinay Gupta onderzoekt de wetmatige en technische kant van het verbinden van de digitale bezittingen met diensten en producten in de materiele wereld. Ik vraag mij af of de schrijver ook is gaan praten met de innovators op alleen al deze vrij specifieke gebieden van identiteit en privacy in combinatie met de blockchain. Ik vraag me af of hij überhaupt wat video’s op het internet daarover bekeken heeft.

Ja, het zijn vrij lastige onderwerpen en nee… er ligt niet zomaar een oplossing voorhanden. Alles wat buiten het systeem van ’de blockchain’ plaatsvindt kan namelijk aan corruptie onderhevig zijn. Op vele gebieden waar ‘de blockchain’ een verandering kan bieden is dat inderdaad een groot struikelblok. Er wordt echter wel in razend tempo vooruitgang geboekt.

Uit een artikel van Loom Network

Het is niet toevallig dat de digitale bedrijven die de Correspondent noemt behoren tot de grootste in de wereld. Al die bedrijven doen zaken op het internet en werken met onze data! Wat nou als er een mogelijkheid is dat we de brandstof die dat soort centraal gestuurde bedrijven aan de top heeft gebracht in onze eigen handen houden? Laat ‘de blockchain’ nou juist dat kunnen verzorgen. We kunnen nu ‘handelen met onze eigen data’ in plaats van iets te kopiëren. Kijk ook eens naar de video’s die blockchain-guru Andreas Antonopolous hierover heeft gemaakt. Lees en leer over het tijdperk van de Internet of Value. Ik raad het de auteur van de Correspondent van harte aan en zie een nieuw artikel daarover graag tegemoet.

De Politiek en de Media

Ik hoorde de laatste jaren ( net als de schrijver ; ) veel over blockchain. Wie niet… het is overal. Daarom besloot ik me zelf vanaf vorig jaar fulltime te verdiepen in de ontwikkelingen die er gaande zijn. Zo luisterde ik in september 2017 in de Ridderzaal ( als start van diezelfde Blockchaingers hackathon-serie ; ) naar onze Prins Constantijn. Onze ‘start-ups-maken-het-verschil’ prins ziet dus ook de mogelijkheden van het experimenteren. Ook minister Stef Blok gaf acte de presence. Hij sprak over het belang van innovatie en het verschil wat dat maakt tussen de generaties. Ook sprak hij over de rol van de overheid om daarvoor een veilige plek te bieden aan entrepreneurs en wetenschappers. Dat gaat dus niet over 1 app die bij de gemeente Zuidhorn door een paar studenten ontwikkeld wordt op de korte termijn… ( maar ook weer een beetje wel natuurlijk ; )

Stef’s droom is…

“… dat onze maatschappij het mogelijk maakt, om dezelfde stappen vooruit te maken, zoals die er in het verleden zijn geweest op het gebied van technologische vooruitgang.”

Als de media dan verkeerd berichten over die nieuwe technologieën dan helpt dat niet mee. Tsja, misschien moet die ook maar eens naar zichzelf kijken. De student van Zuidhorn had toch duidelijk aangegeven dat er iets mis was gegaan met het gebruik van de technologie. Is dat niet de verantwoordelijkheid van de media zelf dan? En zou de blockchain misschien zelfs daarvoor een oplossing kunnen bieden?

Het is zeer goed dat we in Nederland gemeentes hebben als Zuidhorn waar innovatie hoog in het vaandel staat. Dat er geëxperimenteerd wordt…. dat ze in het nieuws verschijnen, dat ze mee doen! Als er daarna niet aan juiste berichtgeving en wederhoor wordt gedaan, dan lijkt mij dat meer zeggen over de stand van zaken binnen ons media-landschap.

Ja… natuurlijk verdiend Zuidhorn lof over deze manier van aanpakken. Hoppa, head-first erin duiken en die nieuwe technologie proberen en jezelf daarmee op de kaart zetten, top! Ook al is het dan niet meteen mogelijk om dat op de goede manier te doen. Ook al wordt de juiste toepassing daarvan eventjes niet gevonden.. dan alsnog… verdiend dat een prijs. Owh wacht… die krijgen ze dus ook! Ze ontvingen een pioniers award 2018! Tsja, soms lopen pioniers nou eenmaal eerst even een tijdje de verkeerde kant uit. Soms moet je inderdaad een six-packje bier even met een vorkheftruck op het aanrecht zetten… dan begrijp je dat niet alles met die blockchain mogelijk is en probeer je weer iets nieuws.

‘Grote gecentraliseerde bedrijven’ zijn een gevaar voor onze samenleving.

Gelukkig is het Blockchaingers evenement dit jaar weer. Ik ben blij in een land te leven waar we de vrijheid hebben om zelf te experimenteren met al deze nieuwe mogelijkheden. Het lijkt me goed voor de ontwikkeling van Nederland als we daadwerkelijke disruptie en innovatie niet tegenhouden met onnodige ‘regelgeving vooraf’. Regelgeving die innovatie in de kiem smoort is dodelijk voor het start-up klimaat. Helemaal als die regelgeving wordt gedaan zonder dat we weten waar we over praten. Om goede beslissingen daarin te nemen moeten we dus beginnen bij ons nationale bewustzijn. Kennis verspreiden over wat die technologie nou exact inhoudt. Begrijpen wat die technologie nou precies kan. Vrij belangrijk dus ook om te weten waarover je schrijft. Ik snap natuurlijk dat dat geen makkelijke zoektocht is…

Ik ben nu ruim een jaar verder en nog steeds zoekende wat dat betreft. Op mijn zoektocht in de nieuwe wereld van de blockchain had ik al snel door dat wat er in de Nederlandse media word geschreven veelal niet overeenkomt met mijn bevindingen. Vele journalisten lijken de globale ontwikkelingen niet te zien. Ze schrijven vaak vanuit scepsis en wantrouwen en hype in plaats vanuit nieuwsgierigheid. Ik vind dat een grote gemiste kans en zonde van de energie die erin gestoken wordt.

Als jij het ook interessant vindt om aan die zoektocht deel te nemen. Kom dan eens naar de co-work dinsdag van Blockdam!!!

De Ridderzaal in Den Haag

Wereldwijd perspectief

Nee, de blockchain is geen database. Nee, het is ook geen veredelde spreadsheet.

Blockchain is een manier om databases op verschillende plekken wereldwijd synchroon te laten lopen, zonder dat iemand daar iets in kan wijzigen. Het is een fundamentele verandering in onze mogelijkheid om met het internet om te gaan. De enige manier om dit goed te laten werken is door het systeem zelf een digitale munt te laten printen. “Het probleem van het centrale bankieren kan daarmee bijvoorbeeld opgelost worden.”

“Het probleem van het centrale bankieren kan daarmee opgelost worden.”

Dit is een quote uit de presentatie van Vinay Gupta die ik reeds hierboven deelde. Zelf ziet hij de blockchain vooral als handig hulpmiddel voor het oplossen van andere globale problemen zoals armoede en klimaatverandering! Reden des te meer voor de Correspondent om geïnteresseerd te zijn lijkt me. Ja, de ontdekking van de blockchain kan zelfs leiden tot een Universeel Basis Inkomen. Toch ook een vrij interessant ( maar niet zo makkelijk uit te voeren idee niet?? En eh.. meneer de Correspondent… moesten we eigenlijk niet terug naar de Utopie?

Omdat ‘de blockchain’ ons een mogelijkheid geeft om de mensheid globaal een correct beeld voor te houden van datgene wat we met z’n allen aan het doen zijn, zo zegt Vinay, kunnen we onze mondiale problemen oplossen. Dat lijkt mij nou een uitstekende lens om eens naar deze nieuwe technologie te kijken. Dat is geen utopie.. dat is een hele reële en praktisch haalbare mogelijkheid.

We zullen de wereld als geheel moeten bekijken. Vanuit meerdere velden en meerdere wetenschappen bezien. Dat is een perspectief wat overigens volledig ontbreekt in het artikel van de Correspondent. Als je het over de blockchain hebt en ontwikkeling daarover, dan kan je dat dus niet alleen vanuit een nationaal perspectief doen.

Hoe werkt het dan?

De ontdekking van de blockchain leidde, op 3 januari 2009, tot het genereren van het genesis-blok van Bitcoin. De bedenker Satoshi Nakamoto was slim genoeg om te beseffen dat een aantal factoren het succes van de Bitcoin zouden bepalen. Een factor daarin was dat hij anoniem zou zijn. Dat is achteraf gezien wel een handige truc geweest om ook z’n eigen hoofd te redden van het mondiale scheer-apparaat. Een beproeft middel tegen verandering en al zo vaak gebruikt om revoluties in de kiem te smoren.

Bovendien is het handig dat een daadwerkelijke Decentrale Autonome Organisatie (DAOs, nog maar eens zo’n nieuwigheidje van de blockchain ; ) zich maar op een manier kunnen bewijzen, namelijk zonder dat die aangestuurd wordt door een centrale autoriteit. Ja, inderdaad. De zogenaamde miners kraken een ingewikkeld puzzeltje om de veiligheid van het netwerk te garanderen, maar zij zullen in het goed opgezette decentrale omgeving geen beheer hebben over dat netwerk. Ze zijn er voor het doorgeven van de transacties en het bewaken van de veiligheid. Hoe meer miningkracht er is, hoe veiliger het netwerk. Dat betekent ook niet perse dat hoe groter het netwerk wordt en hoe meer het gebruikt wordt, hoe meer mining-hardware er nodig zal zijn. Nog zo’n misvatting van de pers. Bovendien… doordat de mining-machines aan hun maximale capaciteit geraken is ‘de macht’ van de enkele zeer grote mining-pools alweer op z’n retour.

Een andere misvatting op dit moment veelvuldig in de pers aanwezig, is dat Bitcoin-mining veel energie kost! Ook dat wordt vanuit het paradigma van de traditionele economie en te eenzijdig bekeken mijns inziens. Een misvatting die op den duur aan het zonlicht zal komen, want juist het minen zorgt voor het gebruik maken van energie die anders toch al werd geproduceerd. Sterker nog. Bitcoin just might be the energy saver the world is waiting for.

Bovendien wordt het Bitcoin-protocol bewust traag ontwikkeld. Om de sterke waarden die het heeft in tact te houden moet de realiteit soms even wachten op een oplossing voor de problemen die er zijn, bijvoorbeeld die van de schaalbaarheid. Ook kost het nogal eens tijd en moeite om bepaalde oplossingen die er al zijn (!!) te implementeren. Met name het afgelopen jaar tijdens de hausse ondervond het netwerk daarom nogal wat mankementjes. De oplossing voor lange transactie-tijden en hoge transactie-kosten was allang aanwezig in de vorm van ‘Segwit’. Alleen hadden de vele partijen en ‘wallets’ die met Bitcoin handelden die toepassing nog niet geïmplementeerd.

Het Lightning Netwerk wat nu uitgerold wordt zal ervoor zorgen dat we ook micro-betalingen kunnen doen op dat immense wereldwijde web. Het is een compleet nieuwe technologie en een vrij bijzondere uitvinding. Nee… dat is dus geen centraal gestuurde database bovenop het netwerk! Het wordt zorgvuldig met decentralisatie als hoogste uitgangspunt ontwikkeld. Je mag er even induiken, maar ik waarschuw je alvast.. na een flinke studie is het nog steeds vrij lastig om dat te begrijpen. Ik zie een artikel over de implicaties daarvan graag tegemoet. 😉

Voordelen

Bitcoin is super interessant als ‘medium of exchange’ voor de rijken onder ons. Ze kopen namelijk maar wat graag huizen en dure auto’s met deze munt, waarmee veel gedoe rondom zo’n aankoop vermeden kan worden. Ook een leuke manier om een revolutie te laten ontstaan, ‘de elite’ mag meedoen!

Wij kunnen het ons, wederom als Nederlanders, niet zo goed voorstellen, maar arme mensen in de rest van de wereld sturen nog steeds geld naar familieleden met de buschauffeur mee, en bidden dan dat het aankomt. Deze mensen zullen in Bitcoin een uitstekend alternatief zien. Er zijn veel experimenten nu in ontwikkelingslanden. Yes, een smart-phone die een bitcoin-transactie kan regelen kost zo’n 20 euro. Dat is nog wel even een belemmering natuurlijk. Al worden er ook rap vorderingen gemaakt om die mensen te bereiken. En… als je de regering niet vertrouwt in je eigen land. Als je in je eigen leven al meerdere malen hyper-inflatie hebt meegemaakt, dan is de bitcoin toch ook wel een uitstekend alternatief!

Onze wereld wordt in rap tempo wijzer. Ja, de blockchain brengt een paradigma-verschuiving met zich mee, maar die moet je wel even zien…

The Third Industrial Revolution: A Radical New Sharing Economy

Deze documentaire is overigens een zeer interessante presentatie. Die heeft niet echt iets met blockchain te maken, al wordt het natuurlijk wel genoemd door Jeremy.. enjoy! ;)

“Uit het eindrapport blijkt dat Mijn Zorg Log alles wat blockchain zo uniek maakt niet gebruikt. Enkele partijen zijn vooraf aangewezen als exclusieve miners, met andere woorden: zij mogen een veto uitspreken over het toevoegen van kraamzorggegevens. Beter voor het milieu en niet in strijd met de privacywet, stelt het rapport. Maar, was niet het hele idee van blockchain dat je voortaan zonder zulke vertrouwde partijen kon? Wat zijn ze hier dan aan het doen? Dit is toch niet ‘een exponentieel innovatief mengsel’, zoals Erik Gerritsen, de hoogste ambtenaar van het ministerie van VWS, twitterde?”

Nee, inderdaad. Een centrale partij die een decentrale oplossing gaat aanbieden, dat is best raar. Het lijkt me toch dat iedereen die een beetje kan nadenken zal inzien dat die vetgedrukte zin een tegenstrijdigheid bevat. Al zijn er genoeg centrale partijen die wel wat met de blockchain kunnen. Puur op basis van de schaal waarop ze opereren zijn er al mogelijkheden. Zelfs het bankwezen spint al garen bij het gebruik van de blockchain.

“Inmiddels wordt de wereldwijde markt voor blockchain door Bloomberg geschat op zo’n 700 miljoen dollar (ruim 600 miljoen euro). Grote bedrijven als IBM, Microsoft en Accenture hebben hele divisies die zich met deze revolutionaire technologie bezighouden.”

Een niet geringe markt. Het kan goed zijn dat van al deze gecentraliseerde initiatieven uiteindelijk geen decentraal stukje resultaat overblijft. De echte ontwikkeling vindt vooral ook onder de oppervlakte plaats. Daar waar de developers gewoon lekker aan het knutselen zijn. De daadwerkelijke kracht van de blockchain die volgt, ook op het wereldwijde niveau, pas vele jaren later. De investeringen hebben wel tot gevolg dat er inmiddels volop gebouwd en ontdekt wordt natuurlijk. Het is niet gezegd dat ze zullen slagen, of voordelen zullen vinden. Dat geldt eigenlijk voor alles in crypto-land. Het is een groot experiment!

Nog wat toepassingen…

De term ‘smart-contracts’ werd reeds in 1994 uitgevonden door Nick Szabo, maar met de blockchain wordt ineens een hele nieuwe dimensie aan die uitvinding toegevoegd. Wat zijn de talloze mogelijkheden van die ‘smart-contracts’? Zowel op Bitcoin als Ethereum (als talloze andere concurrenten) wordt deze technologie nu bekeken, as we speak, door vele partijen. We hebben nog niets gezien inderdaad. ’Stemmen via de blockchain’? Ook dat is erg lastig, maar het is leuk om te volgen hoe nieuwe zienswijzen daarover ontstaan. Hoe breng je die blockchain nou in contact met die wereld buiten de code? Google eens op ‘Triple Entry Accounting’ (ook al veel eerder bedacht) en besef eens wat dit voor verschil zal maken als je de blockchain daarbij betrekt. De wereld van administratie en audits is enorm en juist ook voor de belastingdienst kan dit problemen oplossen! Bekijk het algehele voordeel van ‘transparantie van zakendoen’ door en in samenwerking met de blockchain.

Ontwikkelingen op het gebied van blockchain-gaming en ‘collectibles’ gaan razendsnel. Ja, dat begint inderdaad bij de crypto-kitty, en dat reikt straks tot ver in alle regionen van marketing en sales! Er zijn al mogelijkheden om te gamen zonder dat je merkt dat je op de blockchain zit. De ontwikkeling gaat vooruit en voor je het weet dan maak je gebruik van een toepassing zonder dat je het weet. Totdat je straks je verdiensten kan verhandelen op een decentrale marktplaats natuurlijk. Deze Azelo wordt overigens in Den Haag ontwikkeld. Ook leuk om eens te bezoeken!

Er zaten misschien veel scams bij alle projecten die de afgelopen tijd geld op haalden, maar hoeveel wordt er nu geëxperimenteerd op het gebied van ‘Token Economics’? De kunst van het inzetten van een digitale token. Dat is een ontdekkingsreis… waar vele teams mee bezig zijn. “Waarom blockchain?” Nou, omdat je met een token wilt experimenteren natuurlijk. Een volledig nieuwe manier van fundraisen, maar ook van customer-contact… nieuwe mogelijkheden voor de marketing-afdeling, voor sales… en wat al niet meer!

Dan heb je nog medische, logistieke, juridische, ge-augmenteerde & virtuele realiteiten, en Artificial Intelligence toepassingen! Op al deze gebieden zijn tientallen projectteams de technologie aan het verkennen en overal schieten interessante use-cases naar boven. Jaja, ook al die ontwikkelingen zijn mede mogelijk gemaakt door de blockchain! Oja. Luister voor veelbelovende projecten in NL trouwens naar de toffe podcast Blockrock!

Tot besluit. Ik hoop dat ik een enkele lezer van de Correspondent van een ander perspectief heb kunnen voorzien. Eigenlijk is het onnodig, want de technologie zal zijn eigen weg wel vinden… maar mensen wat informeren lijkt me niet verkeerd.

Ik denk dat het belangrijk is om zelf ons pad te vinden met een nieuwe technologie, maar dan wel aan de hand van de juiste informatie. Dan mag de lezer zelf beslissen wat ervan waar is en wat niet… en op welke termijn dat dan zal zijn.

Gartner’s latest technology hype cycle puts blockchain past the peak of expectations and close to entering the trough of disillusionment. They estimate a 5–10 year timescale before it enters the plateau of productivity, or mainstream.

--

--