Цифрова трансформація та інновації для українських бізнесів

Anton Verkhovodov
4 min readNov 1, 2018

--

У попередніх статтях ми вже розібралися, що таке цифрова трансформація та як із нею пов’язані інновації. Найближчим часом вийде великий матеріал про механізми роботи із відкритими інноваціями (про що і без того немало говорять). Окрім того, ми знаємо, що Україна має хорошу можливість стати на шлях цифрової трансформації, переймаючи досвід країн із пожібними проблемами.

Залишилося з’ясувати головне: що ж робити українському бізнесу?

Відповідь криється у простій послідовності. Даним шляхом пройшла велика кількість як традиційних, так і молодих підприємств, які досягли успіху у цифрову еру.

Шлях до цифрової трансфомрації (Civitta)

Культура

Фундаментом усього є культурна трансформація бізнесів. Це постійний процес, який буде доповнюватися із кожним кроком на інноваційному шляху.

Для старту українським бізнесам слід мислити масштабно та візіонерськи. Не будувати найкращу компанію в Україні, бо це малий ринок, а пракнути бути найкращим глобально. Відв’язатися від містечкового мислення про “мало грошей”, стару економіку, погану країну і рости у глобальному порівнянні. Це заряджає і відкриває нові можливості.

Одночасно слід перейти на якісно нову наративу: переступити дрібне мислення про діджитал як виключно Facebook, чат-боти та програми. Цифрова трансформація — це набагато ширше, а відповідно несе велику кількість як ризиків, так і можливостей. Бізнеси мають думати про те, як зміниться їхня бізнес-модель завдяки цифровим технологіям.

Особливо важливо сприймати діджитал та інновації не як загрозу, а як нову бізнес-можливість.

Розуміння

Самої лише ментальної зміни недостатньо для того, щоб влитися у цифрову еру. Це можна зробити, глибоко зрозумівши сутність діджитал і зробивши висновки для себе та бізнесу.

Перша рекомендація знаходиться на межі із культурою: залишити колишні успіхи позаду. Те, що робило компанії чемпіонами вчора, не допоможе завтра (а часом і потопить, як Kodak).

Як власникам чи керівникам, так і працівникам інших ланок має бути зрозумілим, куди реально йде світ та як суміжні (або навіть нерелевантні) вертикалі вриваються та з’їдають бізнес. Гарним прикладом слугує автоіндустрія, де виробники конкурують вже не тільки (і скоро — не стільки) між собою, скільки із Google/Waymo та Uber.

Шлях до просвітлення лежить через пізнання себе. Вже маючи певну теоретичну підготовку, компанії можуть по-новому поглянути на свій бізнес, визначивши потреби у діджитал та нові можливості, які допоможуть зекономити/заробити/вийти на нові позиції за рахунок технологічних інновацій. У цьому, до речі, ми своїм свіжим поглядом допомагаємо нашим клієнтам.

Це процес можна додатково збагатити, проаналізувавши світовий ландшафт діджитал-можливостей і радикальних змін у бізнесі.

Стратегія

Будучи зарядженими практичними знаннями про себе та цифрову трансформацію, бізнес готовий до стратегічних вправ. Стратегія важлива, бо слугує дороговказом і дає інструменти оцінки успішності.

Великі та довгі стратегії не працюють. Вихідні припущення змінюються швидше, ніж дописується стратегія на них. Тому основна стратегія бізнесу повинна мати механізми для гнучкості, адаптації, перегляду напрямів розвитку.

Стратегія бізнесу має будуватися навколо цифрових моделей — нові технології потенційно змінять бізнес-модель та операційну модель.

Інновації повинні бути частиною стратегії. Будь-який бізнес має приділяти увагу трьом сферам — покращення існуючого бізнесу, нові та дотичні сфери діяльності, підривні інновації. Інструменти, пропорції — це залежить від потреб та можливостей кожної компанії, але наявність усіх трьох фокусів обов’язкова.

Дії

Приготувавши сильний понятійний та стратегічний фундамент, бізнесам стає набагато легше почати втілювати інноваційні бажання у життя.

Нерідко після адаптації стратегії до цифрових змін компанії розуміють, що не можуть їй слідувати, бо не мають необхідних здібностей (компетенцій, інструментів). Це вирішується наступним чином:

  • Підтримка згори. СЕО, власники та правління повинні стати не тільки адвокатами, а й адептами трансформації, надихаючи решту організації
  • Інноваційна культура. Толерантність до експертментів, ризиків. Невдачі як навчання. Особливо важливим є стимулювання корпоративного підприємництва.
  • Команда. Окрім підвищення кваліфікації працівників у темах діджитал та інновацій, провідні компанії стаорюють інноваційні підрозділи та наймають людей нового типу (digital natives) із потрібними навичками. Цей процес може бути шоком для закостенілої традиційної культури компанії, тому керівництво має із до цього підійти із ретельністю та толерантністю
  • Зовнішня підтримка. З одного боку, в Україні вже є досить активна інноваційна екосистема, яка працює над проривними технологіями, новими продуктами та покриває значну частину ланцюга доданої вартості. З іншого боку, у країні є декілька консультантів, які компетентні у темах цифрової трансформації та інновацій і допомагають зорієнтуватися.
  • Постійна самоактуалізація компанії (розбудова нових навичок, спостереження за трендами, актуалізація стратегії)

Для старту, українські бізнеси можуть сфокусуватися на наступному:

  • Розібратися у тому, яку цінність для власної компанії несуть інновації та які цифрові тренди впливатимуть на бізнес у майбутньому. Хорошими ресурсами для цього є CB Insights, K750, звіти WEF та великих консалтингових компаній, Civitta як консультант, а найближчим часом — Digital Transformation Institute як платформа для інформування та співпраці.
  • Запустити інструменти для роботи із інноваціями. Допоможуть у цьому корпоративні акселератори Radar Tech, 1991, платформа ідей Re:actor, команди Unit.City, Civitta, Braintuition.
  • Долучатися до ініціатив по розвитку галузі та релевантних технологій. Платформи на кшталт Agrohub або АППАУ, конференції, загальноіндустріальні стартап-акселератори та хакатони.
  • Набратися міжнародного досвіду. Поїхати до одного з інноваційних епіцентрів (Силіконова Долина, Лондон, Берлін, Тель-Авів, Пекін, Париж) та провести максимальну кількість зустрічей із місцевими старатпами, інвесторами, інноваційними командами великих бізнесів, відвідати заходи, присвячені інноваціям.
  • Зробити quick wins. Знайти та провести невеликі і визначні цифрові проекти (навіть такі прості, як цифрові інтерфейси). Вони допоможуть здобути довіру до digital всередині компанії.

Головне — почати щось робити та вчитися.

Хто я? Мене звуть Антон, Innovation Strategist (консультант з питань стратегії та інновацій) компанії Civitta. Більшу частину останніх 4 років я варився в інноваційному середовищі Австрії та Німеччини. Там довелося попрацювати із великими корпораціями та стартапами у ролях стратегічного консультанта, операційного виконавця і аналітика. Це дало мені розуміння того, як компанії в різних індустріях реагують на цифрову трансформацію, як прочитати майбутнє індустрій по стартапах та якими інструментами старі гіганти досягали успіху. Цими знаннями я вирішив поділитися із місцевим бізнесом.

На своєму Telegram-каналі я регулярно публікую відібрані та анотовані матеріали про інновації, важливі трансформаційні тренди для різних бізнесів та трохи фахового гумору. Раджу підписатися.

--

--

Anton Verkhovodov

Untone — music, innovation, entrepreneurship. Corporate innovation advisor. Opinions are personal.