İllüstrasyon: Cansu Bayrambey (famajans°)

ATÖLYE Akademi’nin Uzaktan Kolaylaştırıcılık Kısa Rehberi

Etkili ve kapsayıcı dijital “workshop”lar düzenlemenin yolları

ATÖLYE
ATÖLYE İçgörüler
11 min readJul 24, 2020

--

Yazar: Ezgi Özdemir () — Tecrübeli Öğrenme Tasarımcısı, ATÖLYE
Editör:
Metin içi görselleştirmeler:
Çeviri:

2020 yılı, dünya çapındaki birçok tasarım ve komünite odaklı organizasyon için olduğu gibi ATÖLYE için de bir dönüm noktası oldu. Bizim açımızdan bu yılı özel kılan gelişme, yeni oluşumumuz ATÖLYE Akademi’nin organizasyonumuza dahil olmasıydı.

Öğrenme Tasarımı ve Organizasyonel Tasarım pratiklerimizin dışavurumu olan Akademi; bireylere, ekiplere — ve dolayısıyla organizasyonlara — yaratıcı liderlik, radikal iş birliği ve sistemik tasarım alanlarında gerekli beceri ve yetkinlikleri kazandırarak onları dönüştürme çabalarımıza öncülük ediyor. Bunu yapmamızın bir yolu da katılımcıların gelişmelerine ve dönüşümsel öğrenim görmelerine yardımcı olacak deneyime dayalı workshoplar, etkinlikler ve programları kolaylaştırıcılarla birlikte düzenlemek oldu.

Çoğumuzun 21. yüzyılın en önemli becerisi olarak gördüğü kolaylaştırıcılık; katılımcıların soru sorabildikleri, yeni metotlar keşfedebildikleri ve “hata yapma” korkusu olmaksızın birlikte çalışabildikleri güvenli bir ortamın oluşturulmasını sağlıyor.

Kolaylaştırıcılığın gücünü kullanarak workshoplar düzenleyip farklı çevrelerden gelen katılımcıları bir araya getirerek iş birliğine alan tanıyoruz; ayrıca katılımcıların etkileşimli aktiviteler aracılığıyla kendi gerçek potansiyellerini keşfetmelerini sağlamayı hedefliyoruz. Yeni normale alışmaya çalıştığımız bu günlerde çoğu organizasyon birlikte çalışmanın yeni metotlarını araştırıyor — ve bunlar çoğunlukla uzaktan yürütülen dijital workshoplar olarak şekilleniyor. Dijital ortamın dinamiklerini etkin bir şekilde yöneterek uzaktan yürütülen workshop deneyimini gerçek bir workshop deneyimine daha çok benzetebilir ve tam potansiyelini ortaya çıkarabiliriz.

Aşağıda, bir kolaylaştırıcı olarak uzaktan yürütülen dijital workshopları başarıyla düzenlemek için takip edebileceğiniz birtakım adımlar bulacaksınız. Bunlardan bazıları siz ve organizasyonunuz için alakasız görünebilir. Adımları test edip deneyledikçe, ihtiyaçlarınıza en iyi hitap eden metotları belirleyebilecek ve “başarılı bir uzaktan yürütülen workshop” için kendi kriterlerinizi belirleyebileceksiniz. Eğer burada yazılanlardan farklı bir öneriniz varsa lütfen aşağıdaki Yorumlar bölümünde bizimle paylaşın.

Workshoptan Önce

🔥 Kendinizden başlayın: Kolaylaştırıcının hazırlanma süreci

Kolaylaştırıcılık dünyasına yeni girmiş olabilirsiniz, dolayısıyla uzaktan kolaylaştırıcılık fikrinin sizi tedirgin etmesi çok normal. Unutmayın ki başarılı bir kolaylaştırıcı olmak, özsevgi ve özgüvenle başlar. İster küçük bir gruba ister büyük bir topluluğa kolaylaştırıcılık yapın, sürece kendinize güvenerek başlamalısınız. Bu workshopu sizin tasarladığınızı ve içeriği sizden daha iyi kimsenin bilemeyeceğini hatırlayın. Katılan herkes, sizi dinlemek ve sizin vereceğiniz talimatlara uymak üzere orada bulunacak.

Dijital workshoplara kişisel alanlarımızdan kolaylaştırıcılık sağlarken yapabileceğimiz şey, “sahne korkumuzu” azaltmaya çalışmaktır. Bunu da doğru hazırlıkla gerçekleştirebiliriz. Dilerseniz workshop talimatlarını referans için yapışkanlı not kağıdı ile ekranınıza yapıştırabilirsiniz. Böylelikle “bundan sonra ne yapmalıyım?” diye düşünmenize gerek kalmadan stres seviyenizi azaltabilirsiniz.

👯‍♂️ Seyircilerinizi/katılımcılarınızı tanıyın

Etkili ve dinamik bir workshop gündemi oluşturmak için kendinize aşağıdaki soruları sorun:

  • Katılımcılar kimler? Birbirlerini, sizi ve organizasyonunuzu tanıyorlar mı?
  • Katılımcılarınızın dijital okuryazarlık seviyesi nedir?
  • Katılımcıların dijital araçlara erişimi var mı?

Katılımcılar kimler? Birbirlerini, sizi ve organizasyonunuzu tanıyorlar mı?

Kendinizi tanıtarak ve kaynaştırıcı bir aktivite (icebreaker) sunarak başlayın. Katılımcılar daha önce tanışmıyorsa workshopun başına kısa bir tanıştırma bölümü eklemek işe yarayabilir. Katılımcılar arasındaki ilk etkileşimin samimi olmasını sağlamak için takım oluşturma aşamasında her bir katılımcının kısaca kendini tanıtması ve söz sahibi olması oldukça önemlidir.

Katılımcılarınız halihazırda birbirlerini tanıyorlarsa büyük bir avantajınız var demektir. Bu durumda, katılımcıların kendilerini tanıtmalarına ve bir kaynaştırma aktivitesi uygulamalarına gerek kalmadan workshopa doğrudan giriş (check-in) sorusuyla başlayabilirsiniz. Aşağıda giriş, çıkış (check-out) ve kaynaştırıcı aktiviteler (icebreakers) ile ilgili daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Katılımcıların dijital okuryazarlık seviyesi nedir?

Uzaktan yürütülen workshoplarda dijital kanal veya alan, canlı bir oturum deneyiminde kapladığımız alan kadar önemlidir. Workshopunuzu tasarlarken kullandığınız dijital araçları katılımcıların hızlı öğrenip öğrenemeyeceklerini göz önünde bulundurun. Workshopta katılımcılarınızın aşina olmadığı bir araç kullanacaksanız onları önceden bilgilendirdiğinize emin olun. Hazırlanmaları için katılımcılara oryantasyon (onboarding) dokümanları ve eğitici içerikler (tutorial) gönderin.

Katılımcıların dijital araçlara erişimi var mı?

Workshopunuz için kullanmayı umduğunuz dijital araçların üyelik gerektirip gerektirmediğini kontrol edin. Ödeme gerekip gerekmediğini teyit edin; gerekirse ücretsiz deneme sürümleri araştırın. (Bir beyin fırtınası oturumu düzenlerken katılımcıların bu araca erişimleri olmadığını workshop sırasında öğrenmek istemezsiniz!) Katılımcıları, kullanacağınız dijital araçlarla ilgili bilgilendirin. Workshop öncesinde bu araçlara dijital erişimleri olduğundan emin olun.

💻 Workshopu tasarlarken

🎯 Workshopun hedef ve amaçlarını tanımlayın

Amaçlar ve hedefler, workshoplarımızın temelini oluşturur. Kendinize şu soruları sorun:

  • Bu workshopu neden gerçekleştiriyoruz?
  • Neyi başarmayı ümit ediyoruz?
  • Görmeyi umduğumuz çıktılar nelerdir?
  • Oluşturmayı umduğumuz etki nedir?

Hedefleri belirleyin

Yukarıdaki sorulara verdiğiniz yanıtlar, workshopunuzun hedef ve amaçlarını belirlemenize yardımcı olacaktır. Katılımcıların günün sonunda workshoptan ne kazanmalarını umduğunuzu tanımlayın ve bir liste oluşturun. Eğer liste uzun olursa önceliklendirme yapın. Çevrimiçi bir workshop için bir ila üç amaç yeterlidir.

Workshopunuzun arkasındaki amacı başarmak için gerekli ana hedefleri belirleyin. Bu gayeler, amacınıza erişmek için takip edeceğiniz yolu belirler.

🔗 Workshopun yapısını tasarlayın

Workshop gündemini bir katılımcıymış gibi değerlendirin. Workshopunuzun yapısı, ilk başta oluşturduğunuz amaç ve hedeflere hizmet ediyor mu? Sizi hedefinize daha basit bir şekilde götüreceğini düşündüğünüz bir fikriniz varsa onu hızlıca prototipleyin. Prototipinizi birkaç kişiyle test ettikten sonra gerekli düzeltmeleri uygulayın. Prototipleyerek test etmediğiniz bir workshopu tasarlamak ve gerçekleştirmek büyük bir risk teşkil eder. Bu riski göze almanızı tavsiye etmiyoruz. Gerçekleştireceğiniz aktiviteler için mümkün olan en sade ve basit dijital araçları tercih edin. Bu konuyu “dijital araçlar” bölümünde daha detaylı ele alacağız.

Bir diğer önemli konu da workshopun akışını oluşturmaktır. Her aktivitenin çıktısının bir başka aktivitenin girdisi olduğundan veya anlamlı bir tartışma konusuna vardığından emin olun. Doğru yönlendirilmemiş öğrenme, tüm workshopun akışını aksatacağı gibi katılımcıların dikkatini dağıtarak öğrenme sürecini olumsuz yönde de etkileyebilir. Bu nedenle tüm aktivitelerin anlamlı bir yapı içerisine oturtulduğundan emin olmalısınız. Unutmayın; sadelik, ince zevkin esasıdır.

📅 Dinamik bir gündem oluşturun

Workshopta belirlediğiniz çalışma sürelerinin gerçekçi olduğundan emin olun. Katılımcıların isimlerini, workshopun içeriğini, talimatları ve egzersizlerin gereksinimlerini bir kenara yazmayı unutmayın. Bunu yapmak, tüm akışı gözünüzde canlandırmanızı ve workshop deneyimini daha güçlü içgörülerle tasarlamanızı sağlar. Giriş (check-in), oryantasyon (onboarding) ve çıkış (check-out) süreçleri, bir workshopun olmazsa olmazlarıdır. Ayrıca grubun gereksinimlerine göre kaynaştırma aktiviteleri (icebreakers), uzun süreli çalışma oturumları için harekete geçirici aktiviteler (energizers) ve gün içinde daha hızlı çalışabilmek için Kanban panolarından* yararlanabilirsiniz.

📞 Giriş aktiviteleri (Check-ins)

Giriş aktiviteleri, oturum başlamadan önce katılımcılar (ve organizatörler) arasında gerçekleşen ilk etkileşimlerdir. Birbirleriyle yeni tanışan katılımcıların birbirlerini daha yakından tanımalarını ve zihinlerini katılacakları workshopa adapte etmelerini sağlar. Bununla birlikte giriş aktiviteleri, workshopun tarzını ve hissini belirlemede önemli bir rol oynar. Bu nedenle, workshop öncesinde bir ila üç açık uçlu giriş sorusu hazırlayın.

📄 Oryantasyon (Onboarding)

Katılımcıları ekibe, konuya veya kullanacağımız dijital araçlara adapte etmemiz gerekebilir. İletişim ve etkileşimin daha sınırlı olduğu dijital workshoplarda, oturum öncesi oryantasyon (onboarding) dokümanları göndermek süreci hızlandırabilir. Bu dokümanda katılımcıların önceden bilmeleri gerekenleri kısaca açıklayabilir ve kullanacağınız dijital araçları tanıtabilirsiniz. Dijital araçların kullanım rehberlerini paylaşmak ve katılımcıları önceden bilgilendirmek size workshop sırasında zaman kazandıracağı gibi stres seviyesini de azaltır.

Katılımcılara “Oryantasyon (Onboarding) Dokümanı” Gönderme

İyi bir oryantasyon (onboarding) dokümanı aşağıdaki konulara değinmelidir:

  • Bu workshop neden düzenleniyor? Workshopun süresi nedir? Hedeflenen sonuçlar nelerdir?
  • Katılımcıların Workshoptan beklentileri ve önemli hatırlatmalar
  • Uygulanacak gündem ve egzersizler (akışın özeti)
  • Kullanılacak dijital araçlar: Hesap açılmasını gerektiren platformlarda hesap açmak için önceden gönderilen talimatlar, dijital araçların kullanımı için gerekli rehberler ve açıklamalar

💎 Kaynaştırma aktiviteleri (Icebreakers)

“Icebreaker” olarak da bilinen kaynaştırma aktiviteleri, yeni dijital ortamlara adapte olan takımlar için oldukça önemlidir. Bu tür aktivitelerle katılımcıların sahip olabilecekleri endişeleri dindirebilir ve kaynaşmalarına olanak tanırız. Böylelikle ortamda (varsa) gerginliği azaltabilir, katılımcıların deneyimini güçlendirebiliriz.

🚾 Molalar

Dijital wokshoplarda sınırlı fiziksellik bulunduğu için molalar daha da önem kazanır. Aktiviteler arasında veya en az saat başı mutlaka mola verin. Bu molaları “ihtiyaç molaları” ve “aktivite molaları” olarak ayırabilirsiniz.

🔋Harekete geçirici aktiviteler (Energizers)

“Energizer” olarak da bilinen harekete geçirici aktiviteler, workshopların olmazsa olmazıdır. Özellikle dijital workshoplarda süreç boyunca katılımcıların dikkati dağılabilir ve enerjileri düşebilir. Böyle durumlar, uzaktan yürütülen workshoplarda uzun saatler boyunca iş yapıldığında daha da olasıdır. Bu nedenle oturumlar arasına 5–10 dakikalık enerji veren etkinlikler ekleyebilirsiniz. Bu etkinlikler fiziksel aktiviteyi de kapsarsa daha büyük etki yaratır.

Çıkış aktiviteleri (Check-outs)

Çıkış aktiviteleri (check-outs), katılımcılara deneyimleri üzerine düşünme ve paylaşma fırsatı tanır. Workshopların en sık atlanan kısmı olmakla beraber katılımcıların workshoptan elde ettikleri deneyimler açısından büyük önem taşır. Katılımcılara hem grup çalışmalarını hem de bireysel olarak yaptıkları işleri değerlendirme fırsatı tanıyın; süreç boyunca edindikleri farkındalık ve beceriler üzerine düşünmelerini teşvik edin.

💾 Doğru araçları tercih edin

🎥 Görüntülü aramalar

Video konferans araçları, uzaktan yürütülen workshoplar için harika fırsatlar sunar. Örneğin, Zoom ile yüksek kaliteli bağlantıya sahip workshoplar düzenleyebilirsiniz. “Breakout room” adı verilen özel odalarda gruplara ayrılabilir ve birlikte çalışabilirsiniz; burada “Raise hand” özelliğini kullanarak tüm katılımcıların duyulduğundan emin olabilirsiniz. “Annotate” özelliğini kullanarak katılımcılardan hızlı tepkiler alabilir, “Voting” özelliği sayesinde de ekip olarak hızlı kararlar alabilirsiniz. Bulabileceğiniz birçok video konferans aracı olduğu için aralarından şirketinizin ihtiyaçlarını en iyi karşılayanı seçmelisiniz. Eğer güvenlikten ötürü endişeleriniz olduğu için Zoom kullanmıyorsanız Jitsi gibi alternatiflere göz atın. Zoom’un gizlilik konusunda yaşadığı sorunlarla ilgili detaylı bilgi edinmek isterseniz Aral Balkan’ın teknoloji ve gizlilik konularını ele aldığı CreativeMornings Istanbul konuşmasını bu bağlantıdan dinleyebilirsiniz.

👫 İş birliği araçları

Mural, Miro, Milanote ve Google Jamboard gibi araçlar, etkili bir eş zamanlı ve iş birlikçi çalışma deneyimi vadediyor. Oluşturduğunuz kanvas, pano ve şablonları kullanarak ekip çalışması gerçekleştirebilirsiniz.

Kolaylaştırıcı görevinize başlamadan önce kullanacağınız araçlara hakim olduğunuzdan ve ilgili tüm soruları yanıtlayabileceğinizden emin olun.

Proje panosunda (project board) herkesin aynı anda aynı şeye baktığından emin olun. Gerekirse durumu netleştirmek için kendi ekranınızı da paylaşabilirsiniz. Odağı kaybetmemek ve programdan şaşmamak için bir zamanlayıcı da kullanabilirsiniz.

*Kanban panoları

Kanban panosu, esasında bir yapılacaklar listesidir. Neyin yapılması gerektiğini, neyin yapılmakta olduğu ve neyin tamamlandığını takip etmenin basit bir yoludur. Kanban panosu kullanmanın sunduğu çeşitli avantajlar arasında aktivitelerin takibini kolaylaştırma, yapılan işleri yönetme ve bir işi “tamamlandı” listesine taşımanın getirdiği tatmin hissi de yer alıyor.

Workshop esnasında atlanacak olan bir iş varsa katılımcılarla istişare ederek bu işi Kanban panonuzdan kaldırabilirsiniz.

Öneri: Miro, Mural veya Google Jamboard gibi araçları kullanarak dijital Kanban panonuzu önceden hazırlayabilirsiniz.

🔥 Ortamınızı hazırlayın

Program hazırlıklarınızla birlikte kişisel hazırlıklarınız da uzaktan yürütülen bir workshopun başarılı olması için önemlidir. Workshop öncesinde kullanacağınız tüm dijital araçların işlediğinden ve mümkünse üye hesabı oluşturduğunuzdan emin olun.

Workshop esnasında bir rol modeli olmalısınız. Sessiz ve dikkat dağıtıcı öğelerden uzak bir ortamda olmaya çalışın; telefon veya bilgisayarınızın şarj edildiğinden emin olun. Sesle ilgili problemler yaşamamak için kulaklıklarınızı yanınıza almayı unutmayın. Karşılaşabileceğiniz problemleri workshop öncesinde belirleyip çözerek workshop sırasında bu ünsurların dikkat dağınıklığı yaratması ihtimalini engelleyin.

Son olarak, bazı katılımcıların erken gelebileceğini göz önünde bulundurarak workshoptan en az 5–10 dakika önce ortamda bulunun. Son olarak, yukarıdaki tüm maddeler için her zaman bir B planınız olsun. Artık hazırsınız!

Workshop Sırasında

👀 Kendinizi tanıtın

Katılımcıları tanımıyorsanız workshop başlar başlamaz kendinizi kısaca tanıtın. Neden orada bulunduğunuzu ve workshop sırasında oynayacağınız rolü katılımcılarla paylaşın.

📣 Gündemi ve hedefleri duyurun (beklentileri belirleyin)

  • Workshopun ne kadar süreceğini ve hangi dijital araçları kullanacağınızı belirtin.
  • Workshopun hedeflerini ve gündemini açıklayın.
  • Workshopta gerçekleştireceğiniz egzersizleri kısaca ifade edin (Kanban panosu işinizi kolaylaştırabilir.)
  • Workshop sonuçlarının ne olacağını belirtin.
  • Kaynaştırıcı aktiviteler (icebreakers) ve giriş (check-in) sorularıyla başlayın.

🤼 Hiyerarşi olmadan iletişim kurun

Katılımcılara karşı takındığınız tavır, workshopun tüm akışını etkiler. Deneyimsel öğrenme metodunu uygulayın ve grup içerisinde bir hiyerarşi oluşturmaktan kaçının. Herkesin kendini eşit hissetmesini sağlayın; bu, workshopun stres seviyesini azaltır. Daha çok dinleyin ve yargılamayın. Workshopta katılımcıların güvenli hissedeceği ve yeni şeyler denemekten korkmayacakları bir alan oluşturun. Katılımcıların rahat ama güçlendirilmiş hissetmelerini sağlayın.

Sizin motivasyon ve enerjiniz, dijital bir ortamda bile olsa katılımcılar tarafından hissedilecektir. Rol modeli olduğunuzu ve workshopun tonunu belirleyecek kişi olduğunuzu hatırlayın. Dijital workshoplardaki düşük fiziksel etkileşim bizi iletişim konusunda daha da hassas olmaya ve gündeme daha fazla önem vermeye iter. Herkese sesini duyurduğunu ve kendisini ifade edebileceğini hissettirin.

🎤 Tonu belirleyin

Talimatlarınızı mümkün olduğunca kısa tutarak katılımcıların onları kolayca anlayabilmelerine yardımcı olun. En iyi talimatlar, en az miktarda bilgi içerenlerdir. Böylelikle kafa karışıklığının ve gereksiz soruların önüne geçebilir, ortak çalışma için daha çok zaman ayırabilirsiniz. Talimatları verdikten sonra katılımcıların soruları olup olmadığını öğrenin ve her şeyin anlaşıldığından emin olun. Anlamadıkları konuları sormaya çekinen ve ilk adımın sizden gelmesini bekleyen katılımcılar olabilir. Katılımcılara, gerektiğinde size sorularını kişisel mesaj yoluyla sorabileceklerini söyleyin.

🚿 İletişimin ne kadar etkili olduğu gerçeğini hafife almayın

Dijital kanalda iletişimin doğal akışını en çok bozan unsurlar katılımcı seslerinin karışması, kesintiler ve yankılanmalardır. Talimatları verirken katılımcıların konuşmadıkları esnada kendilerini sessize almalarını hatırlatın. Herkesin kendini konuyla ilgili ve sesini duyurabilir hissetmesi, kendisiyle iyi bir şekilde ilgilenildiğini düşünmesi, önemli bir motivasyon kaynağıdır.

🕖 Zamanı yönetin

Workshoplarda zaman yönetimi önemlidir. Dijital workshoplarda zaman daha kolay yönetilebilse de gündemi oluştururken bağlantı sorunlarını ve kullanılacak dijital araçlar konusunda katılımcılara oryantasyon uygulamanın alacağı süreyi hesaba katın.

Aktiviteler sırasında kalan zamanı katılımcılara hatırlatın ve sohbet ederken herkese eşit süre tanımaya çalışın. “Breakout room” kullanacaksanız katılımcılara net talimatlar verin ve gruplara dağılmadan önce egzersizi açıklayın. Gerektiği durumlarda talimatları sohbet kutusu aracılığıyla tekrar gönderin.

🤞🏼Spontane olun

Workshopların; iş türü, konu içeriği, katılımcıların yaş dağılımı ve düzenlendiği saatler gibi birçok faktörden etkilenebilen dinamik yapılar olduklarını unutmayın. Bu değişkenler sonucunda workshoplarda beklenmedik uzamalar olabilir. Bu tür durumlara hazırlıklı olun.

Bu sebepten ötürü egzersizler arasında beşer dakikalık molalar vermeli ve egzersizler sırasında olabilecek değişikliklere açık olmalısınız. Workshop boyunca katılımcılarınızın farkında olun ve onları gözlemleyin. İhtiyaç olduğunu hissederseniz gündemi değiştirebilirsiniz. Planınızı harfi harfine uygulamaya çalışmaktansa katılımcıların ihtiyaçlarına odaklanın ve yedek fikirlerle (hatta belki de katılımcıların fikirleriyle!) akışı uygun şekilde değiştirin. Her şey, oturumun içeriğine bağlı.

Workshop Sonrasında

💬 Geri bildirim toplayın

Uzaktan yürütülen workshoplar yeni yeni yaygınlaşmaya başladığı gibi hâlâ geliştirilebilecek durumdalar. Bu nedenle katılımcılar için etkinlik öncesinde bir anket ve workshop sonunda doldurulmak üzere workshopla ilgili soruları kapsayan bir geri bildirim formu düzenlemek yararlı olabilir (ve böylelikle workshoplarınızı geliştirmeye devam edebilirsiniz!) Typeform aracılığıyla ileteceğiniz en fazla beş soruluk bir anket, değerli geri bildirim almak için yeterlidir.

🆘 Risklerin farkında olun

  • Birçok katılımcısı olan uzaktan yürütülen workshoplarda tüm katılımcıları göremeyebilirsiniz — bu da iletişimi biraz daha zorlaştırır. Kolaylaştırıcılık yaparken video görüşmeleri sırasında galeri formatını tercih ederseniz tüm katılımcıları aynı anda görebilir, böylece kendinizi tüm sürece daha hakim hissedebilirsiniz.
  • Katılımcıların bağlantı sorunları olabilir veya şarjları bitebilir. Gerektiği durumda onlara hotspot bağlantısı açmalarını ve videoyu kapalı tutmalarını önerebilirsiniz.
  • Uzaktan yürütülen workshoplarda dikkat dağılma ve sıkılma riski daha yüksektir. Yaratıcılığınızı kullanın. Sürece bazı sürprizler ekleyerek eğlence seviyesini biraz artırabilirsiniz. İçeriğinizi görsel açıdan zenginleştirerek daha çekici hale getirin.

🌞 İşe olumlu yanından bakın

Uzaktan yürütülen workshopların en büyük avantajlarından biri kaydedilebilir olmaları (kayıt sırasında katılımcılarınızdan izin almayı unutmayın). Workshop sırasında kullandığınız araçlarda yer alan tüm dokümantasyonu (video kaydı, sohbet mesajları, iş birliği panoları vb.) sakladığınızdan emin olun — böylelikle ilerde bu bilgilere tekrar erişebilirsiniz.

Farklı platform ve kanallarda çalışmak herkes için ilginç bir deneyim. Hepinizin birlikte yeni şeyler keşfetme fırsatı var. Bu tür “ilk sefer deneyimlerinde” kolaylaştırıcılık yapmak katılımcıların memnuniyetini artırmaya yardımcı olabilir ve düzenleyeceğiniz bir sonraki workshop için katılımcıları heyecanlandırmaya yarayabilir.

Bu tür dijital ortamda düzenlenen ve uzaktan yürütülen workshoplarda tüm güç kolaylaştırıcının, yani sizin elinizde. Dijital araç ve platformlar kullanarak katılımcıları rahatlıkla yönlendirebilirsiniz. Yararlanabileceğiniz birçok kaynak bulunuyor, dolayısıyla hata yapmaktan korkmayın. Seçenekleri keşfetmeye devam ettikçe özgüveniniz artacak, böylelikle katılımcıların da kendilerini rahat hissetmelerini sağlayacaksınız. İşe olumlu yanından bakın — uzaktan yürütülen workshoplar o kadar da kötü değil!

Kapanış

Bu rehberin, daha etkin uzaktan yürütülen dijital workshoplar düzenlemede size ve organizasyonunuza yardımcı olacağını umuyoruz. Unutmayın ki yeni metotları keşfetmeye ve diğer çevrimiçi workshoplara katılmaya devam ettikçe kendi uzaktan çalışma kültürünüzü oluşturmaya başlayacaksınız. Aşağıda, kendi workshopunuzda kullanabileceğiniz bazı kaynakları da paylaştık.

Sizin ve organizasyonunuzun yararlı bulduğu metotları da öğrenmek isteriz. Yukarıda belirtilen zorluklardan bazılarını nasıl aştınız? Soru ve örneklerinizi aşağıdaki Yorumlar bölümünde bizimle paylaşmaktan çekinmeyin. Organizasyonunuz için uzaktan yürütülen dijital workshoplar düzenleme konusunda iş birliği yapmak isterseniz academy@atolye.io adresinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.

--

--

ATÖLYE
ATÖLYE İçgörüler

ATÖLYE is a strategic design and innovation consultancy. Through our community-powered approach, we help organizations create lasting impact.