21 oppituntia

Johdanto

Thomas Brand
Brandin kirjasto
3 min readOct 27, 2019

--

Hullu teeseura (Kuvalähde: John Tenniel, 1865)

“Mutta minua ei haluta mennä hullujen luo”, huomautti Liisa.
“Oh, sille et sinä voi mitään”, sanoi kissa. “Me olemme kaikki täällä hulluja. Minä olen hullu. Sinä olet hullu.”
“Kuinka sinä tiedät, että minä olen hullu?” kysyi Liisa.
“Sinun täytyy olla”, sanoi kissa. “Muutenhan et olisi tullut tänne.”

Arjun Balaji kysyi lokakuussa 2018 harmittoman kysymyksen, “Mitä olet oppinut Bitcoinista?” Yrittäessäni vastata tähän kysymykseen lyhyellä tviitillä, ja epäonnistuessani surkeasti, huomasin, että olin oppinut aivan liian paljon vastatakseni kysymykseen nopeasti, jos lainkaan.

Asiat, jotka olen oppinut, koskevat tietysti Bitcoinia — tai ainakin liittyvät siihen. Vaikka selitän joitakin asioita Bitcoinin sisäisestä toiminnasta, nämä oppitunnit eivät selitä sitä, kuinka Bitcoin toimii tai mitä se on. Taustatiedoista on kuitenkin hyötyä Bitcoinia koskettavia asioita tarkasteltaessa: filosofisissa kysymyksissä, taloudellisissa realiteeteissa ja teknologisissa innovaatioissa.

21 oppituntia on jaettu kolmeen seitsemään nippuun. Jokaisessa luvussa Bitcoinia tarkastellaan eri silmälasien läpi ja poimitaan talteen mitä voidaan tätä outoa verkkoa eri näkökulmista tarkasteltaessa.

Ensimmäisessä luvussa tarkastellaan Bitcoinin filosofisia opetuksia. Muuttumattomuuden ja muutoksen vuorovaikutusta, todellisen niukkuuden käsitettä, Bitcoinin neitseestäsyntymistä, identiteetin ongelmaa, kopioitavuuden ja lokaation eli paikallisuuden ristiriitaa, sananvapauden voimaa ja tiedon rajoja.

Toisessa luvussa tarkastellaan Bitcoinin taloudellisia opetuksia. Oppitunnit käsittelevät taloudellista tietämättömyyttä, arvoa, rahaa ja rahan historiaa, osittaisvarantopankkijärjestelmää ja sitä, miten Bitcoin on palauttanut kestävän rahan ovelan epäsuoralla tavalla.

Kolmannessa luvussa tarkastellaan joitakin asioita, jotka Bitcoinin teknologian tutkiminen opettaa. Miksi luvuissa on voimaa, pohdintoja luottamuksesta, miksi kellonajan ilmaiseminen vaatii työtä, miksi hitaasti liikkuminen ja asioiden rikkomatta jättäminen ovat ominaisuuksia eivät ole vikoja eli bugeja, mitä Bitcoinin luominen voi kertoa yksityisyydestä, miksi kyberpunkit kirjoittavat koodia (eivätkä lakeja) ja mitkä kielikuvat voivat olla hyödyllisiä tutustuttaessa Bitcoinin tulevaisuuteen.

Jokainen oppitunti sisältää läpi tekstin useita lainauksia ja linkkejä. Jos olen tutkinut ajatusta yksityiskohtaisemmin, löydät linkit muihin kirjoituksiini “Peilimaailmasta”. Jos haluat mennä vielä syvemmälle, linkit olennaisimpiin materiaaleihin löydät osiosta “Alas kaninkoloon”. Molemmat löytyvät kunkin oppitunnin lopusta.

Vaikka jonkinlainen aikaisempi tietoa Bitcoinista on hyödyllistä, toivon, että kuka tahansa utelias lukija voi ymmärtää oppitunnit. Kukin oppitunti on itsenäinen kokonaisuus ja voit lukea ne toisistaan riippumatta, vaikka osa niistä liittyy toisiinsa. Pyrin kaikin tavoin välttämään teknistä jargonia, mutta joitakin aihealueelle ominaista sanastoa on väistämättä käytettävä.

Toivon, että kirjoitukseni inspiroi muita kaivautumaan pinnan alle ja tutkimaan joitakin Bitcoinin esille nostamia syvempiä kysymyksiä. Olen lukuisten muiden kirjoittajien ja sisällöntuottajien inspiroima. Olen heille ikuisesti kiitollinen.

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä: tavoitteeni ei ole vakuuttaa sinua mistään. Tavoitteenani on saada sinut ajattelemaan, ja osoittaa, että Bitcoinissa on paljon muutakin kuine ensinäkemältä saattaa vaikuttaa. En edes voi kertoa sinulle, mitä Bitcoin on tai mitä Bitcoin opettaa sinulle. Sinun on tehtävä työ itse.

Kuuluisa kohtaus The Matrix -elokuvasta

Tämän jälkeen et voi palata entiseen. Jos otat sinisen pillerin, heräät sängystäsi ja uskot mihin haluat. Punaisen pillerin avulla pysyt Ihmemaassa ja minä näytän, kuinka syvälle kaninkolo jatkuu. Muista, tarjoan vain totuuden, en sen enempää.
-
Morfeus, The Matrix

Punainen pilleri vai sininen pilleri, siinä pulma.

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.