Bitcoinin varanto-virtamalli omaisuusluokkien yli (S2FX-malli)

PlanB:n kolmas essee

Thomas Brand
Brandin kirjasto
7 min readNov 19, 2020

--

Suomennos PlanB:n (Plan₿) kolmannesta artikkelista “Bitcoin Stock-to-Flow Cross Asset Model”. Englanninkielinen artikkeli on julkaistu 27.4.2020. Uusimmat päivitetyt luvut ja laskelmat ovat saatavilla Twitteristä.

PlanB on nimetön kvantti, joka kirjoittaa päivittäin Bitcoin-aiheista asiaa Twitterissä ja parantelee jatkuvasti mallinnustyötään uusien markkinatapahtumien myötä. PlanB suhtautuu Bitcoinin tulevaisuuteen hyvin valoisasti. PlanB tuli kuuluisaksi, kun hän julkaisi muutama vuosi sitten klassikoksi nousseen artikkelinsa “Bitcoinin arvon mallintaminen niukkuuden avulla”.

Artikkelin on suomentanut Thomas Brand (Twitter).

Tutustu PlanB:n tuotantoon: PlanB@100trillionUSD tai PlanBTC.com

“Tieteessä ei ole niinkään tärkeää hankkia uusia tosiasioita, vaan löytää uusia tapoja ajatella tosiasioista.” — William Lawrence Bragg

Johdanto

Bitcoin (BTC) varantovirtamalli (VVM) julkaistiin maaliskuussa 2019 [1].

Alkuperäinen BTC-VVM perustui kuukausittaiseen varantovirta- ja hintadataan.

Datapisteet indeksoitiin aikajärjestyksessä, jonka takia se on aikasarjamalli. Tämä malli herätti kvanttien mielenkiintoa ympäri maailmaa. Monet ovat vahvistaneet, että varantovirran ja bitcoinin hintasuhde ei ole sattumanvarainen [2][3].

Nykyinen varantovirtamalli

Jos et ole perehtynyt varanto-virtamalliin, suosittelen lämpimästi lukemaan alkuperäisen artikkelin, koska siinä selitetään ilmiön tausta ja käsitteistö.

Tässä artikkelissa vahvistan nykyisen varanto-virtamallin perustan poistamalla ajan ja lisäämällä malliin muita omistuseriä (hopea ja kulta). Kutsun tätä BTC VVM cross asset (S2FX) -malliksi. S2FX-malli mahdollistaa erilaisten omaisuuserien, kuten hopean, kullan ja bitcoinin arvostamisen yhdellä kaavalla.

Ensin kuvaan faasitransition eli faasimuutoksen käsitettä, koska se tarjoaa uudenlaisen tavan ajatella bitcoinia ja varanto-virtasuhdetta. Siinä selitän, miksi S2FX-malli on tärkeä.

Toiseksi kuvaan S2FX-mallia, miten se toimii ja mitä tulokset tarkoittavat.

Faasimuutos

Faasimuutos on tärkeä käsite S2FX-mallin ymmärtämiseksi. Faasimuutoksen aikana aine saa aivan erilaisia ominaisuuksia. Muutokset ovat usein epäjatkuvia. Kolme esimerkkiä faasimuutoksista ovat.

  1. Vesi
  2. Yhdysvaltain dollari
  3. BTC

Vesi

Klassinen esimerkki faasimuutoksesta on vesi. Vettä on neljässä olomuodossa (tilassa): kiinteänä eli jäänä, nesteenä eli vetenä, kaasuna eli vesihöyrynä ja ionisoituneena eli lasimaisen tahmeaa. Kyse on vedestä, mutta veden ominaisuudet ovat hyvin erilaiset eri olomuodoissa.

Yhdysvaltain dollari

Olomuodon muutoksia ilmenee myös rahoituksessa. Esimerkiksi Yhdysvaltain dollari on muuttunut kultakolikoista (yksi dollari = 371,25 graania eli 24,1 grammaa puhdasta hopeaa = 24,75 graania eli 1,60 grammaa kultaa) kultataatuksi dollariksi (“Kultakolikko maksettava haltijalle tämän pyynnöstä”) ja lopulta ei-minkään takaamaksi paperiksi (“Tämä seteli on kaikkien julkisten ja yksityisten velkojen laillinen maksuväline). Kutsumme sitä edelleen dollariksi, mutta dollarilla oli aivan erilaiset ominaisuudet näissä kolmessa olomuodossa.

BTC

Sama pätee BTC:hen. Nic Carter ja Hasu osoittivat vuonna 2018 ilmestyneessä tutkimuksessaan, miten BTC-narratiivit ovat ajan kuluessa muuttuneet [4].

How major Bitcoin narratives changed over time

Kuviossa olevat BTC-narratiivit näyttävät hyvin jatkuvilta. Jos kuitenkin yhdistämme narratiivit finanssimaailman tapahtumiin (ja myöhemmin varanto-virta- ja hintadataan), niin ne näyttävät ennemminkin voimakkailta olomuodon muutoksilta:

  1. “Sähköisen käteisen idea” → Bitcoin-whitepaperin jälkeen [5]
  2. “Maksaminen” → USD-pariteetin jälkeen (1 BTC = 1 €)
  3. “Sähköinen kulta” → Ensimmäisen puoliintumisen jälkeen, lähes kultapariteetti (1 BTC = 1 unssi kultaa)
  4. “Rahoitusomaisuuserä” → Toisen puoliintumisen jälkeen (miljardin dollarin transaktiomäärät, laillinen selkeys Japanissa ja Australiassa, Bakktin ja CME:n futuurimarkkinat)

Nämä kolme esimerkkiä veden, Yhdysvaltain dollarin ja bitcoinin faasimuunnoksista tarjoavat uuden näkökulman bitcoiniin ja varantovirtasuhteeseen. Näin ollen ilmiöitä ei pidä tarkastella vain jatkuvina aikasarjoina, vaan myös olomuotoina, jotka muuttuvat joskus hyvinkin nopeasti. S2FX-mallia kehittäessäni näen bitcoinin jokaisessa vaiheessa uudenlaisena omaisuuseränä, jolla on aivan erilaiset ominaisuudet. Seuraava askel on loogisesti tunnistaa ja kvantifioida bitcoinin faasimuunnokset.

BTC S2F Cross Asset (S2FX) -malli

Alla oleva kuvio esittää kuukausittaiset bitcoinin varanto-virta- ja hintadatapisteet alkuperäisessä VV-mallissa. Voit lisäksi tunnistaa neljä klusteria.

Nämä neljä klusteria voi mieltää faasimuunnoksiksi.

Näiden klusterien kvantifioinnin voi tehdä minimoimalla kuukausittaisen BTC-datan ja klusterien välisen etäisyyden. Hyödynnän geneettistä algoritmia (minimoin absoluuttisen etäisyyden) neljän klusterin kvantifioimiseksi. Tulevaisuuden tutkimuksessa on syytä keskittyä erilaisiin klusterointialgoritmeihin (esim. k-means -algoritmi ja sen muunnelmat).

Jokaisella tunnistetuista BTC-klustereista on hyvin erilainen varanto-virtasuhteen ja markkinahinnan yhteys, joka näyttää olevan yhteydessä puoliintumisiin ja muuttuviin BTC-narratiiveihin.

  1. BTC “idea” (VV-suhde 1,3 ja markkina-arvo 1 miljoonaa dollaria)
  2. BTC “maksaminen” (VV-suhde 3,3 ja markkina-arvo 58 miljoonaa dollaria)
  3. BTC “sähköinen kulta” (VV-suhde 10,2 ja markkina-arvo 5.6 miljardia dollaria)
  4. BTC “rahoitusomaisuus” (VV-suhde 25,1 ja markkina-arvo 114 miljardia dollaria)

Veden ja Yhdysvaltain dollarin tavoin nämä neljä BTC-klusteria edustavat neljää erilaista omaisuuserää, joista kullakin oma erityinen narratiivinsa ja piirteensä. BTC “idea”, jonka VV-suhde oli 1,3 ja markkina-arvo vain miljoonan dollarin verran, oli aivan erilainen omaisuuserä kuin BTC “rahoitusomaisuus”, jonka VV-suhde on 25 ja markkina-arvo 114 miljardia dollaria.

Voin lisätä uusia hopean ja kullan kaltaisia omaisuuseriä malliin, kun asiaa tarkastellaan BTC-klusterien faasimuutoksen näkökulmasta uusina omaisuuserinä. Otin hopean ja kullan varanto- ja virtaluvut Jan Nieuwenhuijsin [6] uudesta analyysistä ja osan joulukuun 2019 luvuista TradingView’sta.

5. Hopea VV 33,3 (900 000/27 000 tonnia) ja markkina-arvo 561 miljardia dollaria

6. Kulta VV 58,3 (190 000/3 260 tonnia ) ja markkina-arvo 10 088 miljardia dollaria

Kuviosta näkyy neljä kvantifioitua BTC-klusteria (lisäksi mukana on BTC:n alkuperäinen kuukausidata), hopea ja kulta. Ne muodostavat suoran viivan.

Hyödynnän regressioanalyysiä S2FX-mallin muodostamiseksi. Huomaathan, että alkuperäiseen VV-mallin suhteen käytän tässä uudessa mallissa hopean ja kullan varanto-virtasuhdetta ja markkinahintadataa. S2FX-malli näyttää, että varanto-virtasuhteen ja markkinahinnan välillä on merkittävä suhde näiden kuuden omaisuusluokan välillä (pienet p-arvot F-testissä ja pienet p-arvojen kertoimet) sen lisäksi, että malli sopii tähän täydellisesti (99,7 % R2).

S2FX-mallin kaavaa voidaan käyttää seuraavan BTC-faasin/klusterin markkina-arvon ennustamiseen (BTC:n varanto-virtasuhde on 56 vuosina 2020–24):

Markkina-arvo = exp(12,7598) * 56 ^ 4,1167 = 5,5 triljoonaa dollaria

BTC:n hinta on näin ollen (otetaan 19 miljoonan bitcoinin tarjonta vuosille 2020–24 annettuna) noin 288 000 dollaria.

BTC:n hintaennuste on huomattavasti korkeampi kuin alkuperäisessä tutkimuksessani esittämä 55 000 dollarin ennuste. Huomaathan, että S2FX-malli on uusi ja sitä ei ole vielä kukaan toistanut tai tarkastanut.

Vaikka kuusi havaintopistettä on vähän, niin pidän S2FX-mallin tuloksia merkityksellisinä. Pidän S2FX-mallia työhypoteesina alkuperäisen S2F-mallin tavoin. Tulevaisuuden tutkimuksessa on syytä lisätä muitakin omaisuuseriä malliin. Valitettavasti suurin osa muista omaisuuseristä on VV-suhteeltaan liian matalia (≤1), jonka vuoksi ne eivät ole mielenkiintoisia. Esimerkiksi timanttien VV-suhde on korkea, mutta niiden arvostaminen on erittäin hankalaa (karkeus/leikkaus, karaatit, eri värit ja kirkkaus jne.)

S2FX-malli mahdollistaa alkuperäisen S2F-mallin ekstrapoloinnin sijaan interpolaation. Toisin sanoen uudella S2FX-mallilla voidaan laskea uusia arvoja tunnettujen arvojen väliin. Alkuperäinen S2F- eli varanto-virtamalli ennustaa havaintoja mittaustulosten ulkopuolella. Uusi S2FX-malli muodostaa ennusteen, joka asettuu tunnettuun arvoväliin.

Vasemmalla on esimerkki interpolaatiosta ja oikealla ekstrapolaatiosta — data on sinisellä, musta viiva on malli ja punainen piste on ennuste

Johtopäätökset

Tässä artikkelissa pyrkimykseni oli vahvistaa nykyistä varanto-virtamallia poistamalla aika-akselin ja lisäämällä uusia omaisuuseriä (kulta ja hopea) malliin. Kutsun tätä uutta mallia BTC S2F cross asset (S2FX) -malliksi. S2FX-malli mahdollistaa erilaisten omaisuusluokkien, kuten hopean ja kullan, ja bitcoinin arvottamisen yhdellä kaavalla.

Selitin faasimuutoksen käsitteen. Faasimuutos auttaa ajattelemaan bitcoinia ja varanto-virtasuhdetta uudella tavalla. Tämä sai minut kehittämään S2FX-mallin.

S2FX-malli sopii täydellisesti tunnettuihin arvoihin eli dataan (99,7 % R2).

S2FX-mallin arvion mukaan seuraavan BTC-faasin/-klusterin markkina-arvo (BTC VV-suhde on 56 vuosina 2020–24) on noin 5,5 triljoonaa dollaria. Tällöin yhden bitcoinin arvo (kun bitcoineja on olemassa noin 19 miljoonaa kappaletta vuosina 2020–24) on noin 288 000 dollaria.

SFX-malli tarjoaa uuden tavan ajatella bitcoinia, kun se siirtyy viidenteen vaiheeseensa. Uusi malli vahvistaa alkuperäisen VV-mallin tuloksia.

Tutustu PlanB:n tuotantoon: PlanB@100trillionUSD tai PlanBTC.com

Viitteet

[1] PlanB@100trillionUSD, Bitcoinin arvon mallintaminen niukkuuden avulla, maaliskuussa 2019

[2] Nick Emblow, Falsifying Stock-to-Flow As a Model of Bitcoin Value, elokuussa 2019

[3] Marcel Burger, Reviewing “Modelling Bitcoin’s Value with Scarcity”, syyskuussa 2019

[4] Nic Carter, Hasu@Hasufl, Visions of Bitcoin — How major Bitcoin narratives changed over time, kesäkuussa 2018

[5] Satoshi Nakamoto, Bitcoin: Sähköinen käteisjärjestelmä vertaisverkossa, 2008

[6] Jan Nieuwenhuijs, How Much Silver Is Above Ground?, joulukuussa 2019

Olen pyrkinyt tekemään suomennoksesta mahdollisimman luettavan, mutta haluan olla toki uskollinen kirjoittajan alkuperäisille ajatuksille. Silloin tällöin on parempi keskittyä yksittäisten sanojen sijaan kokonaisuuksiin, jonka vuoksi käännökseni eivät aina vastaa sanasta sanaan alkuperäistä kirjoitusta. Tässä tapauksessa jätin osan kuvioista “kääntämättä”, jotta alkuperäisten termien jäljittäminen olisi mahdollisimman vaivatonta.

Kirjoituksen on suomentanut Thomas Brand (Twitter).

--

--

Thomas Brand
Brandin kirjasto

Curious observer. Interested in economics, fintech, Bitcoin, philosophy, strategy, innovation & existential risks.