Crowdfunding is niets anders dan geld ophalen

En andere misvattingen over Crowdfunding

Vera Diepeveen
CrowdAboutNow
4 min readApr 4, 2018

--

Marie Claire en Julie bouwden met crowdfunding hun foodbrand John Altman uit

‘Crowdfunding is een laatste redmiddel’ en ‘investeerders komen alleen af op hoog rendement’. Over crowdfunding bestaan flink wat misvattingen. Eerder bespraken we al waarom crowdfunding toch echt iets heel anders is dan bedelen. In dit artikel bespreken we vier nieuwe misvattingen en leggen we je uit hoe het nou werkelijk zit.

1. Crowdfunding is een redmiddel

Er wordt wel eens gedacht dat crowdfunding een redmiddel is, een laatste optie voor als je het financieel niet voor elkaar krijgt of als je geen lening bij de bank kunt krijgen. Het tegenovergestelde is waar: juist voor startende ondernemers die het goed voor elkaar hebben en ondernemingen die al een merk hebben opgebouwd is crowdfunding een geweldig middel. Crowdfunding is namelijk meer dan geld ophalen alleen. Door campagne te voeren boor je je hele netwerk aan (potentiële klanten), laat je je doelgroep vast kennis maken met je onderneming en leg je een belangrijke basis voor je marketing. En als kers op de taart heb je bij de start van je zaak een hele groep betrokken investeerders die zich ambassadeur voelen van jouw bedrijf. Dus zelfs al kunnen ondernemers prima een lening bij de bank krijgen, velen kiezen bewust voor crowdfunding.

2. Beter een paar grote investeerders, dan een heleboel kleine

Hengel een paar flinke investeerders binnen en je zit gebakken. Tenminste, dat zou je denken. Het betekent dat je crowdfundingcampagne snel volloopt, maar je niet optimaal gebruikmaakt van je crowdfunding. Zoals we hiervoor al bespraken heeft elke investeerder de potentie om ambassadeur te worden van jouw onderneming. Doordat hij investeert — hoe klein of groot het bedrag ook — krijgt de investeerder het gevoel dat de onderneming ook voor een klein stukje van hem is, waarbij een soort trots gemoeid gaat. Hij investeert daarnaast omdat hij jou als ondernemer het succes gunt. Hij zal er dan ook aan bijdragen jouw onderneming tot een succes te maken. Bijvoorbeeld door zijn netwerk enthousiast te vertellen over het bedrijf waarin híj geïnvesteerd heeft, door je nieuwsbrief te lezen of door social media posts te delen. Stuk voor stuk zeer effectieve acties van een waardevolle doelgroep. En hoe groter die doelgroep, hoe beter natuurlijk.

Opening van Hotel Buiten Amsterdam met alle betrokkenen

3. Investeerders komen alleen af op hoog rendement

Maar hoe kom je aan die investeerders? Als je het rendement flink opschroeft, komen ze vast op je campagne af als bijen op honing. Wrong again! Crowdfunding draait om de gunfactor, om een onderneming steunen die de wereld een beetje mooier of leuker maakt, om investeren in een zaak waar je zelf ook graag klant zou willen worden. Niet om het binnenharken van geld. Investeerders die daar wel op uit zijn bevinden zich op beleggingsplatformen, niet op crowdfundingplatformen. Hoge rendementen zijn daarom geen lokkertje voor de ‘feelgood-investeerder’. Wat dan wel? Allereerst een goed en persoonlijk verhaal waarin je vertelt wat jouw droom is en waarom jouw bedrijf er moet komen. Daarnaast komen veel investeerders af op originele beloningen, die ze ontvangen naast hun lening met rente. Inspiratie nodig? Geen probleem. We hebben heel wat ludieke beloningen voorbij zien komen.

Beloning: abseilen in de Utrechtse Domkerk

4. Hoe langer de looptijd, hoe beter
Natuurlijk! Want hoe meer tijd je hebt, hoe langer je erover kunt doen om je doelbedrag bij elkaar te krijgen. Maar laat dit nou juist de valkuil zijn: hoe langer je crowdfundingcampagne duurt, des te meer tijd en energie het kost. Niet alleen voor jou, maar ook voor de mensen om je heen: als je zes maanden lang je netwerk bestookt met mails, nieuwsbrieven, social media en telefoontjes, ontstaat er op een gegeven moment een overkill en komt de boodschap niet meer aan. Daarnaast verdwijnt het momentum van je campagne. Als investeerders nog zes maanden hebben om te investeren, zullen ze de urgentie om nú te investeren niet voelen en het uiteindelijk misschien helemaal laten afweten. Als jij ze daarentegen bericht dat de campagne nog maar 30 dagen loopt en dat nú het moment is, trek je ze makkelijker over de streep. Een gebruikelijke en wenselijke looptijd voor een campagne ligt tussen de zes en acht weken.

Wil jij een onderneming starten? Of wil je je bestaande onderneming uitbreiden en zit je te denken aan crowdfunding? Lees meer over crowdfunding of doe de ondernemerstest.

--

--