Ons nieuwste boekje: ontwerpen met kinderen.

Astrid Poot
Dec 18, 2018 · 3 min read

Het is er, boekje 3.

Over ontwerpen samen met kinderen. Het duurde even, want we waren druk. Met -juist- samenwerken. En met leren! Want een goede co-creatie sessie bedenken en uitvoeren is niet makkelijk. Inmiddels hebben we het vaak gedaan en dus is het tijd om te delen.

Illustratie: Myhra Sandifort

Kinderen zijn makkelijk…

Werken voor kinderen wordt soms door mensen onderschat. We zijn allemaal kind geweest, of hebben ze zelf. Of we kennen ze van om ons heen. Vaak vervallen we dan in archetypisch denken: mensen vertellen over hun eigen opvattingen, of observaties. Of ze putten uit eigen herinneringen of citeren een krantenartikel.

Maar dat doet geen recht aan onze jonge generatie. Want een observatie is één ding, maar de achterliggende behoefte of motivatie vang je daarin vrijwel nooit. En dus moet je –als je producten voor kinderen maakt zoals wij- met kinderen samenwerken. Want alleen met eigen herinneringen, observaties en deskresearch redt je het niet.

We werken regelmatig samen met kinderen en gezinnen in onze eigen producten als CoChef en Hoi Dokter. Dat zijn langdurige trajecten waarin we ons samen met de doelgroep onderdompelen: we noemen die aanpak embedded design.

Maar we werken ook vaak samen met kinderen voor en met klanten. Zo deden we een serie ontwerpsessies in de Delftse bibliotheek DOK met de DOK designers (experts van rond de 10 jaar oud), waarbij we de hele indeling van de bibliotheek veranderen. En dan niet de kleur op de vloer, maar een fundamentele herindeling van de hele collectie! (40.000 stuks).

Je leest er over op onze blog:

Junior DOK designers: een nieuwe indeling van de jeugd collectie

Junior DOK designers: lezen is besmettelijk

Junior DOK designers: de eerste ontwerp klus zit erop

En we werkten met de OBA onderzoekers (een groep Amsterdamse kinderen) samen aan een paar uitdagingen waar de bibliotheek in Amsterdam (de OBA) mee te maken heeft.

Je leest er meer over op de site van de OBA: de OBA onderzoekers

Belangwekkende sessies met invloed op beleidsniveau!

Echte vragen, echte oplossingen

Onze co-creatie gaat verder dan een eenmalige sessie met post-its, wij nemen de kinderen mee als ontwerpers van de oplossing. In meerdere sessies werken we aan een echte vraag. Geen mind-picking, maar samenwerking waarin we tot echte oplossingen komen.

Hoe we dat doen? Iedere keer anders, en dat moet ook. Want geen klant, vraag en kind is hetzelfde. Veel is dus onzeker. Maar wat we wel al weten hebben we in ons nieuwste boekje beschreven.

Boekje 3: Ontwerpen met kinderen

In boekje 3 vind je een heldere beschrijving van onze aanpak met concrete aanwijzingen om zelf over goede sessies na te denken. Geschreven door Astrid Poot, prachtig geïllustreerd door onze Myhra Sandifort.

Die wil je!

Wil je een exemplaar? Download hem hier. Liever een mooie gedrukte? Kom hem dan even zelf halen: Watertorenplein 4b, Amsterdam.

Familie van Fonk

Wij zijn familie van Fonk. Wij maken producten voor kinderen, families en het onderwijs.

Astrid Poot

Written by

Familie van Fonk

Wij zijn familie van Fonk. Wij maken producten voor kinderen, families en het onderwijs.