Vijf millennial-keuzes die onze ouders waarschijnlijk nooit zullen begrijpen

Talita Kalloe [moneyou]
Moneyou Create
Published in
3 min readApr 24, 2018

--

Inkomen, huisbezit, of een eigen auto; waar onze ouders topbanen, een koophuis en een auto voor de deur al in the pocket hadden, liggen de prioriteiten voor millennials beduidend anders dan bij hun ouders op die leeftijd. Ten minste, als we menig onderzoek mogen geloven. Herkenbaar? We zetten vijf keuzes op een rijtje die millennials maken die onze ouders misschien wel nooit zullen begrijpen.

Liever 50m2 in de stad dan 100m2 daarbuiten (voor hetzelfde geld)

We kiezen liever voor een appartement in de bruisende binnenstad, dan voor een dubbel zo grote woning in een buitenwijk. Ook wanneer je groter kunt wonen voor hetzelfde geld. Voor onze ouders is dit onbegrijpelijk. Maar wij millennials genieten nog liever zo lang als het kan van de levendigheid en bedrijvigheid die het stadse leven met zich meebrengt.

We verkiezen flexibiliteit boven zekerheid

In het verlengde daarvan liggen ook de keuzes die we maken. Zo worden we blijer van de wetenschap dat we kunnen gaan en staan waar we willen — waar ook ter wereld — dan ons te binden aan een koophuis met een torenhoge hypotheek. En waar onze ouders met gemak twintig jaar bij dezelfde werkgever kunnen werken, moeten wij er niet aan denken. Om de drie jaar zijn we weer toe aan een nieuwe uitdaging.

Lees ook: staan millennials er financieel echt slechter voor dan hun ouders (en hoe erg is dat nu eigenlijk écht)?

We verkiezen online gemak boven een ritje naar de supermarkt

Waar voor moeders de wekelijkse boodschappen misschien wel het uitje van de week is, laten wij onze boodschappen liever wekelijks thuis bezorgen. Millennials doen hun boodschappen bij voorkeur online in vergelijking met hun ouders (40% tegen 30%). Want: waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? En — nog belangrijker — wanneer je tijd kunt besparen? Digitale technologie is een integraal onderdeel van ons dagelijkse leven en een bestelling is zo gemaakt. Het past helemaal bij onze behoefte naar on demand concepten waarin wij zelf de voorwaarden kunnen stellen.

We zijn idealistischer (en kieskeurig in het zoeken naar een baan)

Millennials bekommeren zich meer om de wereld om hun heen en de staat van de planeet waarop ze leven. We willen betekenis geven. Is het niet door vegetarisch of veganistisch te zijn, of door duurzamer te consumeren, dan zie je het wel terug in de idealistische houding in het zoeken naar een baan. We streven naar geluk op de werkvloer, willen een steentje kunnen bijdragen met het werk dat we doen. Hele andere waardes dan onze ouders voor wie een vast contract en een maandelijkse loonstrook al meer dan genoeg was.

Lees ook: waarom geld niet gelukkig maakt, maar werken wel

Hoezo een traditionele familie?

De traditionele volgorde: “Eerst trouwen, dan kinderen krijgen”, gaat voor onze generatie niet op. We doen het liever andersom. Sterker nog, veel stellen kiezen juist bewust ervoor om helemaal niet te trouwen (of kinderen te krijgen). Ook wachten millennials volgens onderzoek gemiddeld langer met het krijgen van kinderen. We hebben ambities, willen de wereld zien en hebben me-time nodig. Wanneer dit is afgevinkt, zijn we klaar voor de kleine hummel. Een héle andere manier dan onze ouders dat deden. Want waar men in 1950 nog gemiddeld elf kinderen kreeg, zijn dit er anno nu nog maar twee.

Natuurlijk gaan bovenstaande punten dit niet voor iedereen op. Maar wanneer ook bij jou het beeld van wanhopige ouders maar al te bekend voor komt — bijvoorbeeld wanneer je wederom met het nieuws komt dat je je baan hebben opgezegd om te gaan reizen. Of toch hebt gekozen voor dat knusse huurappartementje in de binnenstad voor driehonderd euro extra per maand, in plaats van een eengezinswoning in een buitenwijk — dan kunnen we elkaar de hand schudden.

Herkenbaar? Dan word je vast ook blij van de Moneyou Go app: de app voor spaarders en spenders. Hiermee verdeel je heel eenvoudig je geld over verschillende potjes. Handig voor je digitaal bestelde boodschappen, voor de maandelijkse huur of voor die reis door Australië, bijvoorbeeld. Download de app hier gratis: https://www.moneyou.nl/betalen.

Vond je dit een fijn artikel? Vergeet dan niet te ‘klappen’ hier links, zodat zoveel mogelijk lezers dit artikel tegenkomen.

Moneyou Magazine

Vond je dit een fijn artikel? We hebben nog veel meer van dit voor je. Van praktische artikelen over de huizenmarkt tot prikkelende stukken over virtual reality. En alles ertussenin. Lees lekker verder in ons Moneyou Magazine.

--

--

Talita Kalloe [moneyou]
Moneyou Create

Schrijft en deelt. Over creatief ondernemerschap, trends en transities. Altijd met een duurzaam tintje.