Bir Öğrenci Topluluğu Oluşturmak:

Erşen İkibudak
2 min readJun 19, 2018

--

2 — Neden?

Büyük bir topluluğun başındaki kişi olmak; mezun olduktan sonra gireceğiniz kurumsal firmada ulaşması belki senelerinizi alacak yöneticilik deneyimini aslında simülasyon halinde sizlere sunmakta. Yeter ki bu konuda özverili olun; yaratıcılığınızı bol bol okuyarak, izleyerek ve farklı deneyimlerle besleyin, empati yeteneğinizi geliştirmeye bakın. Hayatta tek bir doğru yok, elbette keskin ve dediğim dedik karakterler de bu alanda başarılı olabilir ancak ben başarılı liderliğin bu noktada yüksek empati gücü ve duygusal zeka gerektirdiğini düşünüyorum.

Üniversitede derslerinde çok da başarılı olmayan, derslerinden ziyade kulüp faaliyetleriyle ön plana çıkan biriydim. Mezun olacağım sene, son kez sinema kulübünün başına geçmeyi uzun dönem staj yapmaya tercih etmiştim ve şimdi geriye baktığımda bu kararımdan mutluluk duyuyorum; kattığı deneyimlerin yanında çok güzel insanlar da tanıdım.

İşletme ve türevi bölümlerde okuyup fikrimi soran genç dostlarıma verdiğim 3 tavsiye şu şekilde oluyor:

  • CV’ye yazılacak en az 3 staj yapmaları — Linkedin’i aktif kullanmaları
  • Dil ve kültürel gelişim açısından Erasmus’u deneyimlemeleri
  • Uluslararası network ve STK’lara katılmaları (Rotaract, Lions, AFS gibi)

Bunlar benim keşkelerim. Yavan bir anadolu lisesinden mezun olup; kültürel ve sosyal olarak da kendini geliştirme fırsatı sunan liselerden gelen insanların çokça bulunduğu vakıf üniversitesine başlayacak yirmili yaşlarının başındaki Erşen’e verecek en samimi tavsiyelerim bunlar olurdu. Üniversite, eğitimden ziyade kazandırdığı gustolar açısından çok değerli. Kampüsler bu yüzden bana mutluluk veriyor. Okumayı çok seven bir lise öğrencisiydim ancak sinema ve müzik kültürüm pek geniş değildi. Liseyi İstanbul’un muhafazakar semtlerinden birinde okumuş; belli bir düşünce grubunun yoğunlaştığı fanus bir ortamda gençliğim şekillenmişti. Üniversitede Yin Yang’ın beyaz kısmında kalmaya özen gösterip farklı fikirleri de objektif biçimde irdeleyerek zengin bir benlik oluşturmaya çalıştım. Üniversite bunu en az zararla yapabilmek için köprüden önceki son çıkış. “Etkileşim” bence; gelişim noktasındaki en önemli unsur ve sağlıklı bir etkileşim tarafları muhakkak zenginleştirecektir. Ben de senelerdir her yeni insan, yeni bir hikaye düsturuyla insanlara dokunmaktan büyük keyif alıyor ve bu alışverişten mutluluk duyuyorum.

Yazılarımda etkileştiğim; Seth Godin’in Takım Oyunu ve Mor İnek ayrıca Adam Grant’ın Orijinaller kitapları benim hareket öncesi ilham aldığım yapıtlar. Ayrıca Turkcell’in “Dergilik” uygulaması da süreli yayınları takip edebilmek, screenshotlar alarak notlar oluşturabilmek adına hayatımda önemli bir yere sahip.

Konu hakkındaki diğer yazılarıma da göz atmak istersen:

1 — Ben Kimim?

3 — Düşünüyorum Öyleyse Varım

4 — Temet Nosce

5 — Bir Yaşam Felsefesi Olarak Topluluk Yönetimi

6 — Bir Öğrenci Topluluğu Yapılanması — I

7 — Bir Öğrenci Topluluğu Yapılanması — II

8 — Bir Öğrenci Topluluğu Yapılanması — III

9 — Bir Öğrenci Topluluğu Yapılanması : Bir Örnek

--

--