Deze start-up laat zien dat beleggen geen grijze-mannen-in-pak-business is

Talita Kalloe [moneyou]
Moneyou Create
Published in
6 min readDec 11, 2017

--

Beleggen met je wisselgeld: op woensdag 22 november introduceerde de start-up Peaks een gloednieuwe app die het mogelijk maakt om te beleggen met geld dat je best kunt missen. Hoe werkt dit precies? En word je er nu echt rijk van? We vroegen het op de man af aan Peaks tijdens een lunch op steenworp afstand van hun hoofdkantoor.

Je moet weten dat ze er zitten, anders loop je er zo langs. Op een bovenverdieping in een pand aan de Amsterdamse Leidsedwarsstraat zit het hoofdkantoor van Peaks. Het is lunchtijd en iedereen op kantoor is uitgevlogen om de magen te vullen. “Op een drukke dag werken hier 36 mensen”, vertelt Jan te Kiefte (30). Hij is verantwoordelijk voor alle marketinguitingen van Peaks. “Developers, Compliance Officers, noem het maar op; alles wat er bij een online financiële instelling komt kijken werkt hier hard aan de Peaks-app.” Samen met mede-oprichter Sijbrand Tieleman (46) lopen we naar een lunchtent, een paar meter verderop. Onder het genot van uitsmijters met kaas en verse jus starten we het interview. Over het idee achter Peaks, hoe het precies werkt, of je er echt rijk van wordt, en over het nemen van de controle over je eigen financiën.

First things first: zo werkt het

Met de app van Peaks kun je kleine pinbedragen opzij zetten. Al je bankafschrijven worden dan afgerond naar de volgende euro. Denk aan boodschappen, een kop koffie of je telefoonrekening. Bijvoorbeeld: je bestelt een kopje koffie voor €2,70. Peaks rond dit bedrag voor je af naar de hele euro — in dit geval drie euro. Peaks spaart die €0,30 voor je en telt de gepinde bedragen voor je op. Aan het eind van iedere week krijg je een bericht met je wisselgeldoverzicht. Wil je inderdaad je wisselgeld beleggen, dan gaat het totaalbedrag via een automatische incasso naar de indexfondsen die bij jouw portfolio horen. Komt het je niet goed uit? Dan kies je voor annuleren en wordt je wisselgeld niet van je bankrekening gehaald. Klinkt best makkelijk.

En als we hun website mogen geloven, is het dat ook. Vrolijke kleuren, filmpjes, animaties en korte kreten als “Beleggen is altijd een beetje spicy” — kijk, daar wordt deze millennial nu echt blij van — laten enerzijds zien dat je het vooral niet al te serieus hoeft te nemen. Je belegt immers maar een klein bedrag. Maar Peaks is wel heel duidelijk in de voorwaarden: je draagt zelf de verantwoordelijkheid. “Beleggen blijft altijd een risico”, legt Sijbrand uit. “We willen het vooral niet mooier maken dan het is. Er bestaat altijd een kans dat je een gedeelte van je inleg verliest. Wat we wel willen laten zien is dat het niet zo ingewikkeld hoeft te zijn als mensen vaak denken. Waar de oudere generatie nog verzekerd is van een goede pensioenregeling, is dat voor de jongere generatie nog maar de vraag. Wij willen juist stimuleren om de controle over je financiën zelf in de hand te houden. Beleggen is een manier om dat te doen en dan kun je het beste jong beginnen om een vermogen op te bouwen. En in dat geval moet het wel toegankelijker gemaakt worden.”

“We zien steeds vaker dat vooral de jongere generatie het vertrouwen verliest in bestaande systemen en liever de controle zelf in handen neemt”

Beleggen voor dummies

Die toegankelijkheid zit enerzijds in de kosten. De app is voor gebruikers vanaf 23 jaar de eerste drie maanden gratis, en voor 18 tot en met 22-jarigen is ‘ie ook daarna gratis. Peaks maakt de app ook toegankelijk door transparantie te bieden. Bijvoorbeeld door duidelijk te zijn over waar je geld naartoe gaat. Want het laatste wat je wil, is investeren in een nieuwe wereldoorlog of een wereldwijde milieuramp. De ondernemers beloven dan ook alleen te investeren in indexfondsen die bestaan uit de meest duurzame bedrijven per sector. Het valt op dat Peaks niet belooft te investeren in duurzame fondsen, maar in “de meest duurzame bedrijven per sector”. Sijbrand legt uit: “Binnen de indexfondsen selecteren we onder andere op waarden als Environment Social Government of Social Responsible Investment. Eerlijk is eerlijk: de selectie is niet zo streng zoals bijvoorbeeld bij een Triodos bank, maar wij kijken wel ieder jaar weer wat de best presterende bedrijven zijn binnen een bepaalde sector (bijvoorbeeld de IT-sector) op die waarden. Verder beleggen we niet in controversiële sectoren als wapens, alcoholproductie, tabaksproductie, gokken, pornografie, kernenergie of genetisch gemodificeerde organismen.”

Kijk, dat is toch fijn om te weten.

Maar word je er rijk van?

Peaks doet aan passief beleggen. Deze manier van beleggen kost volgens Peaks relatief weinig tijd en is makkelijker. Dalen de koersen van de aandelen- en obligatiemarkten, dan daalt de waarde van je beleggingen. Maar gaan de koersen omhoog, dan groeien je beleggingen mee. Dit betekent echter ook dat je geen torenhoge rendementen hoeft te verwachten. Via een handig systeem op hun website laten ze zien wat je ongeveer kunt verwachten over een periode van twee tot en met 15+ jaar, op basis van je inleg. Daarin blijven ze goed in het pepertjes-thema met segmentaties als “mild”, “pittig”, “scherp” en “heet”. Leg je bijvoorbeeld vijftig euro per maand in voor een periode van drie jaar (mild), dan spaar je een totaalbedrag van 1800 euro. Wanneer je dit bedrag belegt via Peaks, is het verwachte resultaat 1839. Geen vetpot, maar hé, het is iets. Gaat het beter dan verwacht, dan kan het bedrag oplopen tot 2056 euro. Ga je voor de long term en een iets scherpere inleg, dan kun je over een periode van tien tot vijftien jaar een rendement van 4,9% verwachten.

Met andere woorden: verwacht niet in één keer een grote klapper, zoals we soms zien gebeuren in de wondere wereld van de cryptocurrencies. Voor een noemenswaardig rendement moet je het vooral bekijken op de lange termijn. Sijbrand: “Daarom willen we ook stimuleren om er zo vroeg mogelijk mee te beginnen. Hoe eerder je begint, hoe langer je de tijd hebt om te beleggen en hoe groter het effect kan worden.” En dan komen we weer terug bij de gedachten achter het beleggen met je wisselgeld: door elke keer kleine bedragen weg te zetten die je niet zo snel mist, gaat het geduldig afwachten je een stuk makkelijker af.

Vrouwen aan het beleggen krijgen

Om nog even in het thema van de crypto’s te blijven: zoals the golden rule daarvoor geldt, geldt het ook voor Peaks. “Beleg alleen wat je kwijt kunt, en zie het vooral als een potje dat bedoeld is voor later. Als je belegt met je wisselgeld, dan merk je het bijna niet. Maar je kunt natuurlijk ook iets meer inleggen dan dat, die keuze ligt volledig bij de gebruiker.” Naast Peaks’ ambitie om beleggen toegankelijk te maken, zit er ook een stukje ideologie achter. “We willen Nederland weer aan het beleggen krijgen”, zegt Sijbrand. “We zien steeds vaker dat vooral de jongere generatie hun vertrouwen verliest in bestaande systemen en liever de controle zelf in handen neemt. Met Peaks willen we de handvatten aanbieden om dit te kunnen doen. En daarin willen we ook vrouwen aan het beleggen krijgen. Beleggen wordt nog teveel gezien als een grijze-mannen-in-pak-business. Als wij ook een generatie vrouwen zover kunnen krijgen om met beleggen aan de slag te gaan, dan is onze missie helemaal geslaagd.”

De eerste stappen zijn al gezet. Want deze vrouw met nog-net-geen-dyscalculie mag de start-up alvast aan het rijtje toevoegen. Als zelfstandig ondernemer ben ik me momenteel veel aan het verdiepen in alternatieve manieren van wonen, het opbouwen van je pensioen of een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Daarom vind ik ook dit de moeite van het proberen waard. En jij? Is Peaks iets vor jou? Hoe denk jij over beleggen? En geloof jij nog in het pensioen? Praat mee op Moneyou Create.

Interessant? Lees dan ook: ‘Hoe Sustainer Homes een standaard zet voor duurzame architectuur

Moneyou Magazine

Vond je dit een fijn artikel? We hebben nog veel meer van dit voor je. Van praktische artikelen over de huizenmarkt tot prikkelende stukken over virtual reality. En alles ertussenin. Lees lekker verder in ons Moneyou Magazine.

--

--

Talita Kalloe [moneyou]
Moneyou Create

Schrijft en deelt. Over creatief ondernemerschap, trends en transities. Altijd met een duurzaam tintje.