Запас-спрямо-поток Модел на Биткойн с Кръстосани Активи

Georgi Karov
7 min readMay 25, 2020

--

27/04/2020

-PlanB

превод: www.behest.io

“Важното нещо в науката, е не толкова да се придобият нови факти, колкото да се открият нови начини за мислене относно тях”William Lawrence Bragg

Увод

Запас-спрямо-поток (S2F) моделът на Биткойн (BTC) беше публикуван през март 2019 [1].

Оригиналният BTC S2F модел е формула базирана на месечни S2F и ценови данни. Тъй като данните точки са индексирани във времеви порядък, той е модел на времева серия. Този модел активира количествените аналитици по света. Мнозина верифицираха не-фалшивата зависимост между S2F цената на BTC [2] [3].

Текущият модел запас-спрямо-поток

Ако не сте запознати с S2F модела, силно препоръчвам прочитане на оригиналната статия защото тя обяснява обстановката и терминологията.

В тази статия ще затвърдя основата на текущия S2F модел чрез премахване на времето и добавяйки други активи (сребро и злато) към модела. Наричам този нов модел BTC S2F модел с кръстосани активи (S2FX). S2FX моделът позволява оценка на различни активи като сребро, злато и ВТС с една формула.

Първо, ще опиша концепцията за фазови преходи, защото тя въвежда нов начин на мислене за BTC и S2F. Тя обяснява защо S2FX моделът е важен.

Второ, ще опиша S2FX модела, как работи той и какво означават резултатите.

Фазови Преходи

Фазовите преходи са важна перспектива в разбирането на S2FX модела. По време на фазовите преходи, нещата придобиват съвсем различни свойства. Преходите са често прекъснати. Три примера за промяна на агрегатното състояние са:

  1. Вода
  2. US долар
  3. BTC

Вода

Класическият пример за фазов преход е водата. Водата съществува в четири различни фази (състояния): твърдо, течно, газообразно и йонизирано. Все си е вода, но тя има тотално различни свойства във всяка фаза.

US долар

Фазовите преходи се срещат и във финансите. Например щатския долар имаше преходи от златна монета (един долар = 371.25 грана чисто сребро = 24 грана злато), към хартия обезпечена със злато (“В златна монета платима на приносителя при поискване”), до хартия обезпечена с нищо (“Тази банкнота е законно платежно средство за всички дългове, публични и частни”). Въпреки че ние продължаваме да го наричаме долар, доларът има съвсем различни свойства в тези три фази.

ВТС

Същото е вярно и за Биткойн. Ник Картър и Хасу показват в тяхното проучване от 2018-та как наративите за Биткойн се променят във времето [4].

https://medium.com/@nic__carter/visions-of-bitcoin-4b7b7cbcd24c

Тези наративи за ВТС изглеждат твърде непрекъснати в графиката. Обаче, ако комбинираме наративите с финансовите значими събития (и по-късно S2F и ценовите данни), те изглеждам в голяма степен като фази с по-внезапни преходи.

  1. “Доказателство за концепцията” -> след бялата книга на Биткойн [5]
  2. “Плащания” -> след доларовия паритет (1 BTC = $1)
  3. “Е-злато” -> след Първото Преполовяване, почти златен паритет (1 ВТС = 1 унция злато)
  4. “Финансов актив” -> след Второто Преполовяване (събитието $1B транзакции на ден, правна яснота в Япония и Австралия, фючърсни пазари при СМЕ и Bakkt)

Тези три примера за фазови преходи при водата, щатския долар и ВТС предлагат нова перспектива върху ВТС и S2F. Важно е да мислим не само в порядък на продължителни времеви серии, но също и в агрегатни състояния с внезапни преходи. В развиване на S2F модела, виждам ВТС във всяка фаза като нов актив, с тотално различни свойства. Логична следваща стъпка е идентифицирането и околичествяването на фазовите преходи на ВТС.

BTC S2F Модел на Кръстосани Активи (S2FX)

Графиката по-долу показва месечни BTC S2F и ценови точкови данни, използвани в оригиналния S2F модел. Може да се идентифицират визуално четири купа.

Тези четири клъстъра може всъщност да сочат фазови преходи.

Околичествяването на тези купове може да бъде направено чрез минимизация на разстоянието между месечните ВТС данни и куповете. Използвам генетичен алгоритъм (минимизация на абсолютното разстояние) за да околичествя четирите клъстъра. Бъдещо изследване може да се съсредоточи над различни алгоритми за скупчване (т.е. к-средни алгоритми).

Всеки от четирите идентифицирани ВТС клъстъри има много различна комбинация на S2F пазарна стойност, която изглежда консистентна с преполовяванията и смяната на ВТС наративите.

  1. ВТС “Доказателство за концепцията” (S2F 1.3 и пазарна стойност $1М)
  2. BTC “Плащания” (S2F 3.3 и пазарна стойност $58M)
  3. BTC “E-злато” (S2F 10.2 и пазарна стойност $5.6B)
  4. BTC “Финансов актив” (S2F 25.1 и пазарна стойност $114B)

Както водата и щатския долар тези четири ВТС клъстъра представляват четири различни актива, всеки с различен наратив и характеристики. ВТС “Доказателство за концепцията” с S2F 1.3 и само $1M пазарна стойност е тотално различен актив от ВТС “Финансов актив” със S2F 25 и $114B пазарна стойност.

С перспективата на фазовия преход върху ВТС клъстърите като различни активи, мога сега да добавя други активи като сребро и злато към модела. Това го прави истински модел с кръстосани активи. За златото и среброто използвам числа за запас и поток от скорощни анализи на Jan Nieuwenhuijs [6] и цени от края на декември 2019 от TradingView.

5. Сребро S2F 33.3 (900,000/27,000 тона) и пазарна стойност $561B

6. Злато S2F 58.3 (190,000/3,260 тона) и пазарна стойост $10,088B

Графиката показва четирите околичествени ВТС клъстъра (плюс оригиналните ВТС месечни данни за контекст), среброто и златото. Те формират перфектно права линия.

Ползвам регресивен анализ за да направя S2FX модела. Забележете, че голяма отлика от първоначалния S2F модел е, че ползвам данните за S2F и пазарни ценови данни на златото и среброто в регресионния анализ. S2FX моделът показва значима взаимозависимост между S2F и пазарната стойност на тези шест актива (ниски p-Values F-test и ниски p-Values коефициенти) с перфектно съвпадение (99.7% R2).

Формулата на S2FX модела може да бъде използвана за да се прецени пазарната стойност на следващата ВТС фаза/клъстър (BTC S2F ще бъде 56 през 2020–2024):

Пазарна стойност= exp(12.7598) * 56 ^ 4.1167 = $5.5T.

Това се превежад в BTC цена(при дадени19M BTC през 2020–2024) от $288K.

Ценовата прогноза за BTC цената е значително по висока отколкото $55K-те в оригиналното изследване. Моля, имайте предвид, че S2FX модела е една първа стъпка която още не е била възпроизведена и предледана от други.

Въпреки, че шест набюдения са малко, все пак ценя резултатите от S2FX модела като релевантни. Виждам S2FX модела като работна хипотеза, както S2F модела. Бъдещи изследвания биха могли да се съсредоточат в добавяне на повече активи към анализа. Обаче, повечето активи имат ниски S2F стойности (≤1) и са следователно неинтересни. От другата страна, диамантите имат висок S2F но имат и много сложно оценяване (необработени/сечени, карати, различни цветове и яркост и т.н.)

S2FX модела позволява интерполация, вместо екстраполация на оригиналния S2F модел. Първоначалният S2F модел прави прогноза която пада извън обхвата данни използван в направата на модела. Новият S2FX модел прави прогноза която попада всред обхвата данни използван за извличане на формулата.

Пример за интерполация (вляво) и екстраполация (вдясно) — данни в синьо, черната линия е модела, червените точки са прогнозата

Заключение

В тази статия затвържадвам основата на текущия S2F модел чрез премахване на времето и добавяне на други активи (сребро и злато) към модела. Наричам новия модел model BTC S2F модел с кръстосани активи (S2FX). S2FX моделът позволява оценка на различни активи като сребро, злато и ВТС с една формула.

Обяснил съм концепцията за фазови преходи. Фазовите преходи въвеждат нов начин на мислене относно BTC и S2F. То ме доведе до S2FX модела.

Формулата на S2FX модела има перфектно съвпадение към данните (99.7% R2).

S2FX модела оценява пазарната стойност на следвашата ВТС фаза/клъстър (BTC S2F ще бъде 56 през 2020–2024) от $5.5T. Това се превежда в ВТС цена (при дадени 19M BTC през 2020–2024) от $288K.

Затвърждавайки известните факти от оригиналното S2F изследване, моделът S2FX model предлага нов начин за мислене относно прехода на ВТС в следващата оета фаза.

Follow PlanB@100trillionUSD

Верификация

Всеки може да се увери че тази статия е написана от истинския PlanB а не от акаунт на някой фалшив самозванец чрез проверка на подписа, съобщението и адреса на вашия биткой ноуд или при: https://tools.qz.sg/

Подпис: IK42jG8WB1++Upu3OazoKMLfxVQDVnlDj12beeSWNO+AP466vAFbdVDScKX82k1M8l/CRKhvml/G7/EW10vodYc=

Съобщение: Bitcoin Stock-to-Flow Cross Asset Model

Адрес: 1PRoNLcWHzM8DuKpGE4YM9hb1PjSEnWRpn

Препратки

[1] PlanB@100trillionUSD, Modeling Bitcoin Value with Scarcity, Mar 2019

[2] Nick Emblow, Falsifying Stock-to-Flow As a Model of Bitcoin Value, Aug 2019

[3] Marcel Burger, Reviewing “Modelling Bitcoin’s Value with Scarcity”, Sep 2019

[4] Nic Carter, Hasu@Hasufl, Visions of Bitcoin — How major Bitcoin narratives changed over time, Jul 2018

[5] Satoshi Nakamoto, Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System, 2008

[6] Jan Nieuwenhuijs, How Much Silver Is Above Ground?, Dec 2019

Преводи

  1. Albanian
  2. Chinese (also on Youdao)
  3. Danish
  4. French
  5. Georgian
  6. German
  7. Greek
  8. Italian
  9. Korean
  10. Dutch
  11. Persian
  12. Polish
  13. Portuguese
  14. Russian
  15. Serbian
  16. Spanish
  17. Swedish
  18. Thai

--

--