Het minen van Gulden

Aat de Kwaasteniet
7 min readOct 25, 2019

--

English version here

Herzien per 30–08–2021 (nieuwe rewards en lay-out wijzigingen)

Inleiding

In dit verhaal wordt uitleg gegeven over het minen van de crypto currency Gulden.
Vanaf de start van Gulden in 2014 was het scrypt algoritme in gebruik voor het minen van Gulden, maar dat kreeg zoveel nadelen dat er besloten is om uit te kijken naar een geschikt alternatief voor scrypt. Het grootste nadeel van het scrypt algoritme was de aanwezigheid van scrypt jumppools. Jumppools zijn pools van miners die met een zeer grote hashrate alleen Gulden minen als de difficulty laag is en ze dus makkelijk en snel een aantal blokken konden minen. Zodra de difficulty weer omhoog ging “jumpte” ze naar een andere munt om daar hetzelfde trucje uit te halen. Het gedrag van deze pools zorgde voor een zeer fluctuerende hashrate en dus een wisselende bloktijd. Het kwam regelmatig voor dat er 5–6 blokken binnen een minuut gevonden werden en daarna een kwartier niets. De Jumppools domineerden het Gulden netwerk en dat was niet goed voor de stabiliteit en decentraliteit van het netwerk.

SIGMA

Sinds 17 oktober 2019 heeft het Gulden team het Sigma algoritme ingevoerd en sindsdien is het mogelijk om zonder extra apparatuur Gulden solo te minen.
Sigma is een eigen ontwikkeld algoritme op basis van het Argon algoritme. Sigma is ASIC en GPU bestendig en kan alleen via de CPU mijnen. Sigma kan via de desktop wallet van Gulden ingesteld, beheerd en geactiveerd worden. Hiermee brengt Gulden het mijnen van crypto weer naar de gewone gebruiker en is de decentraliteit van Gulden weer verbeterd. Ook de grote basis van miners zorgt voor een stabiel werkend netwerk. Op het moment van schrijven is het aantal miners ongeveer 300 waarbij de grootste mijner slechts 4% marktaandeel heeft tegenover een stuk of 40 in het scrypt tijdperk met 2–3 poolminers met 45% aandeel.

Als u meer wilt weten over de technische achtergronden van SIGMA en de redenen om juist voor Sigma te kiezen kan ik u dit blog aanraden

Pool mining

Bij andere algoritmes wordt er vaak in poolvorm gemined. Dit is bij Sigma niet mogelijk om het simpele feit dat er geen pools zijn die het Sigma algoritme ondersteunen. Daarnaast heeft het technisch geen zin om in een pool te minen omdat uw solomining even effectief is. U moet alleen even wachten tot u een blok vindt tegenover pools die vaak uitbetalen in fracties van een blokbeloning maar daar zelf natuurlijk wel wat vanaf snoepen in de vorm van fees.

Hoe te beginnen

Eigenlijk heel simpel,

  • Download de software voor een desktop wallet
    De software die benodigd is bestaat simpel uit de standaard Gulden wallet software . Let op dat minen alleen kan met de desktop versie. Dus kies niet voor de mobiele of “Lite” varianten, want daar lukt het niet mee. Installeer deze en start de wallet software op. Wacht totdat de blockchain geheel geladen en gesynchroniseerd is voordat u verder gaat. Dit proces is éénmalig en kan één tot twee uur duren en haalt de gehele blockchain van Gulden op. De volgende keer dat u de wallet opstart is het synchroniseren wel snel klaar.
  • Maak een mining account aan in de wallet
    Doe dat in de volgorde zoals hieronder is aangegeven. Het deelwindow met stap 2 en 3 opent zich na het aanklikken van “+account toevoegen”
  • Na enige seconden opent zich het mining scherm waar de mining parameters ingevuld kunnen worden. Afhankelijk van de specificatie van uw computer kunnen het aantal threads en het het geheugen gebruik anders zijn dan in het plaatje.
  • Threads en geheugen
    U kunt de sliders van threads en geheugen aanpassen aan uw eigen wensen. Bedenk hierbij dat hoe meer threads u gebruikt hoe sneller het minen gaat. Maar het kiezen van het maximale aantal threads zal wel veroorzaken dat u niet veel meer met uw computer kan doen omdat alle processor power dan gebruikt wordt voor het minen. In het bovenstaande voorbeeld is een instelling van 6 threads voor zowel het processorgebruik als voor de arenasetup nog goed werkbaar om andere taken tijdens het minen uit te kunnen voeren. U kunt wat spelen met de arena setup threads om te kijken wat de beste hashrate en arena setup time geeft.
    Het minen is ontworpen om optimaal te werken met 4096Mb aan geheugen. Dus als uw computer minimaal 8Gb geheugen heeft is het aan te raden om de slider op 4096Mb te laten staan. Minder kan wel maar heeft behoorlijke negatieve invloed op de prestatie. Meer dan 4096Mb in willen zetten om zo de mining capaciteit te verhogen kan niet. Sigma is geoptimaliseerd voor 4096Mb. Daarom wil de schuif niet verder dan 4096Mb ook al heeft u 12 Gb in uw computer zitten.
  • Daarna kunt u de knop Mining starten rechtsonder indrukken en kan het minen beginnen. U kunt ook nog twee vinkjes gebruiken om te bewerkstelligen dat het minen start zodra de wallet opgestart wordt. en een vinkje of u de wallet open wilt laten staan.

In het mining scherm wordt wat statistiek weergegeven over uw mining activiteiten. De hashrate wordt bijgehouden. Voor een gemiddelde laptop is een waarde tussen 2 en 6Mh/s normaal.

Winst of verlies

Of u winst of verlies maakt hangt af van veel factoren, zoals:

  • Wat is de hashrate van uw installatie
  • hoeveel Watt verbruikt uw computer effectief voor het minen
  • Hoeveel betaald u voor elektriciteit
  • Houdt u rekening met afschrijving van uw computer? (hij verslijt misschien iets meer omdat hij warm wordt)
  • Hoeveel hashrate is er totaal aanwezig op het Gulden netwerk
  • Wat is het prijsniveau van de geminde Guldens
  • En hoeveel reward levert een gevonden blok op

Er is dus geen éénduidig antwoord te geven op uw vraag of het zinvol voor u is om te minen. Om u enig idee te geven: een 5jaar oude laptop met een i7 processor en 8192Mb beschikbaar geheugen en een extra mining energie verbruik van ~0,5kWh/dag, mined met 6 threads ongeveer met een snelheid van 2,5Mh/s en vindt vandaag de dag (30–08–2021 met een totale hashrate van 1400Mh/s en een Gulden prijs van 1,8 cent) daarmee +/- 1 blok (10 Gulden) per dag en behaalt daarmee een bescheiden omzet van €0,18 per dag. Hier moet het extra energie verbruik nog vanaf getrokken worden. Het advies luidt dan ook, koop geen hardware speciaal voor het minen van Gulden. Het zal u verlies opleveren. Gebruik alleen een computer die u al in uw bezit hebt en toch al “aan” staat.

Op Dactual vindt u wat statistiek aangaande mining activiteit op het Gulden netwerk.

Orphans

Dit gedeelte is alleen voor de technisch geïnteresseerden 😃
Een toename van het aantal orphan blokken in vergelijking met andere munten is normaal in het Guldensysteem. Want na het vinden van een blok moet de miner wachten tot een witness het blok heeft gecontroleerd en goedgekeurd. Dit kost meer tijd dan bij de muntjes die alleen PoW als goedkeuringsmechanisme gebruiken en in de tussentijd kan een andere miner hetzelfde blok vinden.
Maar als uw Gulden miner meer dan 1 op de 5 blokken als orphan produceert ligt dat misschien aan een probleem in je systeem. Bijvoorbeeld een klok die niet precies overeenkomt met de rest van de wereld. Of een slechte positie in het netwerk die voor extra tijdsvertraging zorgt. Controleer dus je klok en start de portemonnee opnieuw op, zodat hij verbinding kan maken met andere peers in het Gulden-netwerk.

Als je het selectievakje “automatisch minen bij opstarten” aanvinkt, zie je bij elke opstart minimaal één orphan want de portemonnee begint direct te minen, zelfs als hij nog niet gesynchroniseerd is. Omdat het laatste blok waar de portemonnee van weet, nogal “oud” is, is de difficulty erg laag en wordt dus snel een block gevonden voordat de wallet is gesynchroniseerd.
Als de blockchain normaal loopt voelt dit als dom gedrag en kan/moet vermeden worden, want nu zien we al deze orphan-blokjes.
Echter: een portemonnee die nog niet gesynchroniseerd is kan de toestand van de blokketen nog niet kennen en moet dus handelen naar wat hij wel weet, en dat is alleen zijn eigen kopie van de blockchain.
Er zijn verschillende redenen waarom de portemonnee wel moet beginnen met minen op het moment dat hij opstart. Sommige daarvan hebben te maken met mogelijke geplande of ongeplande softforks die zijn gebeurd en andere hebben te maken met mogelijke aanvalsvectoren. Vandaar dat dit “schoonheidsfoutje” er in zit.

Ik hoop dat u wat aan deze uitleg hebt. Als u meer wilt weten over Gulden kunt u op de website van Gulden terecht of u kunt deelnemen aan het Slack forum waar u enthousiaste medegebruikers van Gulden kunt vinden.

Andere artikelen van deze auteur zijn:

De herstelzin fail safe of niet
Miners, Blocktijd en Orphans, een drie-eenheid.

De onzin van Marketcap
De hype van transacties per seconde
Welke crypto wordt het nieuwe betaalmiddel
Crypto gerangschikt naar aantallen gebruikers
Fact check Gulden website
Security Token Offering, de nieuwe ICO?
The white hat ethical investor

--

--