Over kinderen en suiker, deel 1: onze Gouden Regel (+recept)

De Real Meal Revolutie
6 min readJul 23, 2017

--

Tip: Volg ons op Facebook en Instagram

Laten we één ding meteen duidelijk stellen: wij zijn overtuigd anti-suiker. De wetenschap laat ons geen andere keus. Suiker baant de weg naar obesitas, metaboolsyndroom, diabetes en een hele waslijst aan gezondheidsproblemen die nog aan de orde komen, en heeft nul komma nul voedingswaarde. Geen enkel recept in onze boeken Koolhydraatarm, suikervrij en vetrijk. Het nieuwe eten volgens De Real Meal Revolutie en Super eten voor superkinderen bevat toegevoegde suiker. Het krachtigste, nadrukkelijkste advies dat wij geven is dan ook: geef je kind geen suiker.

Onze gouden regel voor gezonde superkinderen: geen toegevoegde suiker

Maximaal drie theelepels per dag

Al tientallen jaren weten we dat je van veel suiker dik wordt en gaatjes krijgt. Maar zoals inmiddels afdoende is aangetoond, doet suiker stiekem veel meer dan gaatjes veroorzaken. Omdat het echt verslavend is — je kunt je ermee volproppen, ernaar hunkeren en er ontwenningsverschijnselen van krijgen — zijn het niet de directe gevolgen die ons de meeste zorgen baren, maar is het datgene waar suiker toe leidt dat ons verontrust: metaboolsyndroom, obesitas, diabetes en al hun aanverwante problemen, van hersen- en hartinfarct tot nierfalen, blindheid en zenuwbeschadiging aan toe, om nog maar te zwijgen van de diverse typen kanker waarmee suiker in verband wordt gebracht. Gaatjes in tanden en kiezen zijn dus niet het primaire probleem, maar ze zijn wel een mogelijke voorbode van ernstiger problemen.

De Wereldgezondheidsorganisatie, de American Heart Association en andere autoriteiten hanteren in het algemeen een dagelijkse hoeveelheid van 3 tot 8 theelepels suiker voor kinderen, afhankelijk van de leeftijd. Wij, en dat klinkt streng, zijn van mening dat je het laagste van die twee getallen moet aanhouden — als maximum!

Waar hebben we het eigenlijk over?

Er zijn verschillende definities van suiker. Biochemisch gezien zijn suikers de bouwstenen van koolhydraten, en de suikers waar je regelmatig van hoort zijn glucose (mijden), fructose (dubbel mijden!) en lactose (in zuivel; mee oppassen).

Medisch gezien (in lekentaal) verwijst bloedsuiker naar de hoeveelheid glucose in ons bloed (een laag en stabiel gehalte is goed; pieken of een constant verhoogd gehalte zijn niet goed). Van nu af gebruiken we hiervoor de term bloedglucosespiegel.

En culinair gezien is suiker dat zoete spul dat mensen overal ter wereld ’s morgens in hun ontbijtgranen doen — voor het gemak noemen we dat tafelsuiker of sucrose.

Toegevoegde suiker is dus bijvoorbeeld tafelsuiker in thee of koffie, of in eenbakje cornflakes of in een zelfbereide maaltijd, maar het is óók de sucrose (of fructoserijke maïsstroop) die aan fabrieksvoedsel en dranken wordt toegevoegd, zoals kant-en-klaarmaaltijden, sauzen, toetjes en frisdrank.

Geen toegevoegde suiker!

Als wij ‘geen toegevoegde suiker’ zeggen, adviseren we, in de krachtigste bewoordingen, om nooit suiker in het eten van je kinderen te doen, en hun zo min mogelijk eten te geven waaraan suiker is toegevoegd. Je kunt natuurlijk niet met een vergrootglas elke hap die je kind binnenkrijgt inspecteren (en dat is ook niet de bedoeling), en bovendien krijgt hij vast traktaties op school en snoep op feestjes en muffins bij het ontbijt als hij bij oma logeert — en dat is helemaal niet erg. Zolang jij de rest van de tijd de Geen Toegevoegde Suiker-regel hanteert, bewaak je zijn gezondheid en welzijn op de lange termijn.

En als er per se iets van suiker in zijn eten moet, laat het dan honing zijn. Honing heeft bewezen gezondheidsvoordelen die worden toegeschreven aan fenolen, en wordt door veel voedingsdeskundigen beschouwd als superfood vanwege zijn antibacteriële, anti-oxiderende, tumor-remmende, ontstekingsremmende en virus-bestrijdende eigenschappen. Maar honing is bijzonder rijk aan fructose en glucose, dus gebruik het met mate.

Samenvattend: het eten van suiker brengt je in de verleiding om ongezonde dingen te eten (onder andere nog meer suiker). Hoe minder je kind vanaf het begin in aanraking komt met suiker, hoe kleiner de kans dat het later een zoetekauw wordt — oftewel: verslaafd aan suiker.

★★Recept: Yoghurtijsjes met frambozen★★

Deze ijsbakjes zijn letterlijk in 5 minuten te maken, plus een nacht in de vriezer. Je hebt er geen speciale ijsvormpjes voor nodig; je kunt gewoon de plastic bakjes van de yoghurt gebruiken.

Ingrediënten
6 kleine bakjes (liefst volle) yoghurt
160 g verse frambozen, gepureerd

Bereiding
★Verwijder de folie van de zes bakjes yoghurt.

★Schep de frambozenpuree op de yoghurt in de bakjes; vul de bakjes tot bovenaan.

★Steek een houten ijsstokje in elk bakje en zet de bakjes een nacht in de vriezer.

★Haal de ijsjes uit de bakjes en serveer ze.

Lees ook:

★Deel 1: Onze gouden regel
Deel 2: Traktatie of zoethoudertje?
Deel 3: Waar zit al die suiker in?
Recept: koolhydraatarme kokospannenkoekjes
Vijf ei-bij-het-ontbijt-tips
Voorpublicatie: ‘Super eten voor superkinderen’ (met 2 recepten!)
★Recept: mini-bloemkoolpizza’s met kaas en tomaat

— — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — — —

Over Super eten voor superkinderen:
Vraag jij je ook weleens af wat je vandaag weer moet koken? Wat je kinderen op een bepaalde leeftijd aan voedingsstoffen nodig hebben? Hoe je je kinderen gezond kunt laten eten van gerechten waar je zelf ook van geniet? Super eten voor superkinderen geeft je antwoorden en oplossingen.

We worden tegenwoordig overspoeld door voedingsadviezen. Voor welwillende maar drukbezette ouders is het niet eenvoudig om daar wijs uit te worden. ‘Echt eten’-experts professor Tim Noakes en chef-kok Jonno Proudfoot schreven eerder de internationale bestseller De Real Meal Revolutie. Samen met kinderdiëtiste Bridget Surtees bieden ze nu praktische én wetenschappelijk onderbouwde adviezen speciaal gericht op voeding voor kinderen.
In Super eten voor superkinderen vind je naast deskundige informatie ook handige schema’s, praktische tips en meer dan 150 recepten, van ontbijt en meeneemlunches tot lekker gezonde toetjes en traktaties. Voor gevarieerd en vers eten geldt: jong geleerd, is oud gedaan. Super eten voor superkinderen is een wake-upcall voor ouders van nu, maar vooral een smaakrijk receptenboek en steun in de rug. De ultieme gids om samen bewust en gezond te genieten.

Meer informatie vind je hier.

Over Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk:
In Koolhydraatarm, suikervrij, vetrijk leggen een professor, een chef-kok en een voedingsdeskundige uit hoe we weer kunnen gaan eten wat goed voor ons is. Geen voorverpakte troep maar veel groenten, vlees, vis, kaas, noten en vet. Want vet is lekker en geeft langdurig energie. Koolhydraten verzadigen je hongergevoel niet — ze stimuleren het juist. Bovendien, zo laat professor Noakes zien, leiden ze tot de aanmaak van insuline. Dat is dé veroorzaker van o.a. obesitas en diabetes, en bijzonder schadelijk voor mensen met insulineresistentie.

Meer informatie vind je hier.

‘Tim Noakes durft op de barricaden te staan met een revolutionaire boodschap: we worden niet dik en ziek van te veel eten maar juist van verkeerd eten. In dit boek wordt dat in toegankelijke taal uitgelegd. Heerlijke recepten met prachtige foto’s laten zien wat wél gezond is.’ — William Cortvriendt, arts en auteur van o.a. Hoe word je 100?

‘Dit boek bewijst dat gezonde voeding lekker en gemakkelijk te maken is.’ — Hanno Pijl, hoogleraar diabetologie en internist

© De Real Meal Revolutie

--

--

De Real Meal Revolutie

In hun boeken geven prof. Tim Noakes, chef Jonno Proudfoot & Sally-Ann Creed kennis, tip en véél om echt te eten voor een gezonder, energieker leven.