Alle fortjener en sjanse

Ida Kristine Moe
Stormberg
Published in
6 min readOct 14, 2019

I Stormberg har vi som mål at 25% av alle som rekrutteres skal være mennesker som normalt havner utenfor. I skrivende stund er hver fjerde person i Stormberg rekruttert på bakgrunn av dette målet.

Tall fra NAV viser at over 20 prosent av personer i arbeidsfør alder til enhver tid verken er i utdanning eller i jobb. Når det gjelder 25-åringer, er andelen bortimot 25 prosent. Dette er både en stor samfunnsutfordring, og ikke minst er det en utfordring for den det gjelder.

Mangfold styrker oss, både som virksomhet og som enkeltindivider.

Vi vet at det å havne utenfor arbeidslivet ofte har store negative konsekvenser på flere arenaer i livet. Arbeid handler om så mye mer enn å tjene til livets opphold. Arbeid gir fellesskap, sosiale relasjoner, mestring og selvfølelse. Vi har alle et behov for å bli sett og verdsatt, for å føle at vi er med og bidrar.

25% målet
I mer enn 20 år har Stormberg jobbet for å inkludere flere i arbeidslivet. I vår handlingsplan for inkluderende arbeidsliv har vi som mål at 25% av alle som rekrutteres skal være mennesker som normalt havner utenfor. Dette kan blant annet være mennesker med rusproblemer, tidligere straffedømte, unge mennesker som ikke har trivdes på skolen, flyktninger og mennesker med psykiske- eller fysiske helseplager.

- Når vi lyser ut en stilling er vi alltid bevisste på at de som har hull i CV´en eller funksjonsnedsettelser skal bli tatt i betraktning på lik linje med alle andre søkere, sier HR-leder Håvard Erikssen i Stormberg.

HR-leder Håvard Eriksen er opptatt av å gi alle en sjanse

Arbeidstrening
Stormberg samarbeider med NAV og andre arbeidsmarkedsbedrifter om å ha personer i arbeidstrening. Arbeidstrening foregår etter en modell fra NAV der en kandidat får prøve seg i arbeid i en avtalt periode, vanligvis i tre måneder. Les mer om arbeidstrening på NAVs egne nettsider.

Hvor mye den enkelte jobber varierer ut fra kandidatens behov. For noen er det nok å komme et par timer noen ganger i uken, mens andre jobber mer, forteller Eriksen.

Linda Hoff har jobbet i Stormberg i fem år. Som butikksjef har hun fulgt opp mange som har vært i arbeidstrening.

- Jobben min blir å møte de på best mulig måte, og veilede de i det de gjør. De fleste som er i arbeidstrening er hos oss i tre til seks måneder og går alltid sammen med meg som butikksjef, eller med en annen fast ansatt. Mens de er hos oss lærer jeg de det jeg kan om produkter, vareplassering og Kundehåndtering, og så får de opplæring om bedriften gjennom Stormbergskolen og de blir lært opp i kassehåndtering, forteller hun.

Linda Hoff synes det er meningsfult å få jobbe med inkludering. Foto: privat

- De blir litt halen min når jeg jobber, og så bruker jeg mye tid på veiledning og på å hjelpe de med hvordan de skal klare seg videre. Jeg må jo tilpasse meg de som kommer, men oppfordrer de alltid til å ta initiativ når de er klare for det. Ofte er jeg også referanse i ettertid og i flere tilfeller har jeg kunne hjelpe de med å finne jobb om de er klare for det da, forteller Linda.

For noen er arbeidstreningen en del av en utredningsprosess, for andre kan det være for å teste om de er klare for vanlig arbeid. Flere har blitt ansatt i Stormberg etter endt arbeidstrening, mens andre har gått videre med skolegang eller andre løp.

Merete har mange år med rusmisbruk bak seg. Her er hun på jobb hos Stormberg. Bildet er hentet fra serien “Livet på Hvaltorvet”.

Linda har i dag to ansatte som er rekruttert etter at de har vært i arbeidstrening. En av dem er Merete som har vært utenfor arbeidslivet i mange år pga. rusmisbruk. Etter å ha sonet en dom for narkotika slet Merete med å få jobb. Hun hadde sendt mer enn hundre søknader og solgte gatemagasinet =Oslo før hun startet med arbeidstrening i Stormberg. Se videoreportasjen Hvaltorvet kjøpesenter lagde om Merete her. I etterkant av reportasjen fikk hun jobb på Narvesen, og har fortsatt med å jobbe deltid hos Stormberg.

- Det er mange ulike historier og grunner til at noen har havnet utenfor. En solskinnshistorie jeg husker godt var en dame som hadde jobbet som styrer i en barnehage, men som hadde fått hjerneblødning og derfor hadde falt helt ut av arbeid. Hun var usikker på om hun klarte å jobbe vanlige dager igjen. Etter at hun hadde vært i arbeidstrening hos oss og fått bekreftet at hun klarte en arbeidshverdag var hun klar for å søke jobb, og jeg stilte mer enn gjerne opp som referanse. Det var veldig gøy å se hvor bra det gikk for henne. Det er noe av det beste med arbeidstreningen, å kunne se hvordan folk mestrer og vokser, forteller Linda.

Linda forteller at hun også har blitt kontaktet av innsatte og tidligere innsatte som blant annet har sonet for drap, og som har ønsket å komme i arbeidstrening.

- Jeg har vært åpen for å ta i mot alle. Det handler om å hjelpe folk videre. Slike tiltak må til for at folk skal komme ut i arbeid, forteller Linda.

Linda er opptatt av at man ikke skal dømme noen ut fra deres bakgrunn. Gjennom å jobbe med inkludering i Stormberg har hun kommet tett på mennesker og historier hun ellers aldri hadde blitt kjent med.

Språkpraksis
Språkpraksis vil si at en person som holder på å lære norsk kommer til Stormberg for å lære språk og kultur gjennom et arbeidsfellesskap, mens de går på norskopplæring.

- Etter flyktningkrisen i 2015 satte vi oss som mål at vi skulle ha en flyktning i hver butikk. Det førte til at vi lærte mye om hvordan vi som virksomhet kunne hjelpe de som kommer til landet, ofte uten noe nettverk og uten å mestre språket, forteller Eriksen.

Linda har hatt flere flyktninger i språkpraksis, blant annet en syrisk flyktning som gikk videre på skole og ville ta høyere utdanning, og en som hun kunne hjelpe videre med jobb i en annen virksomhet, og som hun fortsatt har kontakt med. En annen som var i språktrening hos Stormberg er Sheenna som i dag er fast ansatt og Lindas høyre hånd. Les hennes historie her.

Sheenna startet med språkpraksis i Stormberg. I dag er hun butikksjefens høyre hånd.

- Når noen er i språkpraksis er det klart at det kan være noen utfordringer med kommunikasjon i starten, men det er samtidig utrolig viktig at de får lære språket gjennom å treffe mennesker og praktisere med andre som snakker norsk, sier Linda.

Hun forteller videre at det å få jobbe med inkludering gir henne mye mening i jobben.

- Jeg treffer veldig mange personer jeg ellers ikke hadde hatt muligheten til å treffe. Jeg synes det er utrolig gøy å se at de som kommer vokser og mestrer, og jeg lærer også mye selv av de som er hos oss. I tillegg er det jo ekstra gøy når det utvikler seg til at man blir veldig gode venner og kollegaer, det kollegiale har jo så mye å si.

Det handler ikke om hvor du kommer fra, men hvor du vil. Bildet viser en gjeng Stormbergere på tur sammen

Stormberg har lenge engasjert seg for at flere skal se verdien av å rekruttere inkluderende, og vi er glade for at regjeringen i januar 2018 startet “Inkluderingsdugnaden”. Inkluderingsdugnaden er formulert i Jeløya-plattformen, med et konkret mål om at minst 5% av de nyansatte i staten skal være personer med nedsatt funksjonsevne eller hull i CV’en. Det er et mål vi håper at enda flere kommuner og virksomheter vil stille seg bak. At flere kommer i arbeid er viktig for alle.

- Ved å rekruttere også de som normalt havner utenfor får vi et mangfold som styrker oss som virksomhet, og som samfunn. I tillegg er det viktig for de som bare trenger en sjanse og en vei inn i fellesskapet. Inkludering er vinn-vinn-vinn, sier Eriksen.

Les om oppturer i Stormberg her

--

--