Uttaleundervisning: Repetisjon i klasserommet

Cecilie S. Knudsen
Uttale.no
Published in
3 min readSep 1, 2017

Du har undervist i en lydforskjell, studentene har øvd på forskjellen hjemme, og nå er det på tide med en repetisjon.

Jeg pleier å undervise i forskjellen litt før helga, gi studentene tid til å øve med Quizlet-ene hjemme, og så repeterer vi rett over helga. Forsøk å få til noe uttalerelatert hver dag! :)

Studentdiktat

Diktaten består av to sett med ord, ei liste med ord for student A og ei anna liste med ord for student B. Student A leser sine ord til student B som skriver ned det han hører. Deretter leser student B sine ord til student A. Her får studentene øvd på både uttale- og lytteferdigheter.

Denne kan også passe fint samme dag som du underviser i forskjellen, men kan da være litt vanskeligere fordi noen av ordene kan komme fra lista på Quizlet.

Kahoot!

Kahoot!-en er en blanding av ord som ble gjennomgått på skolen og ord fra flashcards på Quizlet. Under hver side finner du rekkefølgen på ordene i Kahooten. Du må selv lese disse høyt under spillet.

Tidsbruk: Opp til 15 spørsmål a 20 s = 5 minutter + 2 minutter oppstart

Anbefalt oppsett for Kahoot! (det er viktig at du IKKE randomiserer spørsmålene):

Alternativ til Kahoot!

Det er mange grunner til at man ikke kan ta i bruk Kahoot! hele tiden eller i det hele tatt. Kanskje har man ikke tilgang til trådløst internett eller pc-er/mobiler, eller man har ikke lyst til å ta i bruk Kahoot av andre grunner. Den første gangen jeg prøvde ut denne metoden delte jeg ut lapper med lydene til deltakerne. Jeg sa et ord og de holdt opp lappen med den lyden de mente at de hørte. Dette fungerte utmerket! Lappene lages enkelt selv ved å brette et A4-ark i to og skrive f.eks. I på ene siden og Y på andre siden.

Kombiner gjerne Kahoot! og bruk av lapper for variasjon!

Ymse aktiviteter

Battleships: Fyll inn med lyder og tall som er vanskelige for dine elever.

Lydlabyrint: Fyll labyrinten med minimale par fra de lydene det jobbes med /repeteres. Du kan gjerne ha samme ord flere ganger. Målet er å bevege seg gjennom hele labyrinten. Eleven kan bare “gå” gjennom det rommet hvor den instruerte lyden. I dette eksempelet er det for eksempel bare lov til å bevege seg gjennom rom med kort vokal.

Skyggelesing: Læreren sier eller leser et ord / ei setning og elevene repeterer i kor. Kan brukes både med og uten tekstlig støtte.

Et av de absolutt mest effektive, men vanskeligst gjennomførbare, er å spille inn seg selv og gjøre selvdiktat etterpå. Mange elever synes dette er vanskelig, men om man klarer å komme forbi “dette er teit og pinlig”, er det et kraftig verktøy. Eleven spiller inn noe, en presentasjon av seg selv, noe innenfor et tema dere jobber med, eller til og med leser fra en tekst. Etterpå gjør eleven selvdiktat og skriver ned fra opptaket. Mange vil høre selv hvor de har uttalt et ord feil, men læreren kan med fordel sette seg ned med elev, opptak og diktat og samtale om resultatene.

www.uttale.no

Lik oss på Facebook: https://www.facebook.com/uttaleno/

Har du lest om…

Stavelsesstruktur

R eller L?

Diftonger

Å — Ø

Æ — Ø

Retroflekser

Lus eller lys?

ʃylling eller çylling?

Vokallengde

Øv hjemme

Repetisjon i klasserommet

Bloggposter med litt mer teori:

Hva er en konsonant?

Hva er en vokal?

Hva bør vi øve på? Mandarin Del 1: Vokaler

Hva bør vi øve på? Arabisk Del 1: Vokaler

Meningsdrevet uttaleundervisning, i Språkprat (2017)

Hva tenker norsklærere om uttaleundervisning?

Sang som veien til god undervisning

Hva er egentlig forskjellen mellom «u» og «y»? i Språkprat (2020)

--

--